Първанов: Властта натиска съда за атентата срещу Доган

„Смутен съм от противоречивите изявления на представителите на съдебната власт след опита за покушение срещу Ахмед Доган.“, коментира в Хасково бившият президент Георги Първанов. Той посочи още, че обясненията на съдебните власти 12 ч. след скандалния случай, са били неглижиращи ситуацията и твърде снизходителни. Освен това за кратко време са сменени няколко тези.„ По този начин се поощряват всички радикални елементи“, посочи още Първанов и намекна, че вероятно има натиск на управляващата власт над съдебната по повод атентата.

„Атентатът срещу Доган е тъмно петно върху развитието на българската демокрация и международния образ на България", заяви още Георги Първанов. Според него, посегателството срещу екслидерът на ДПС може да тласне политическия и обществен живот у нас в две посоки. Единит възможен вариант е  всички да осъзнаят, че „агресията и омразата, тежкото противопоставяне, тон за което дават политиците, вече преминава всякакви граници“. Той призова политиците, „ спокойно и мъдро да излъчат послания към обществото и различните етнически, религиозни и политически формации и партии, и да дадат личен пример, че са в състояние да размислят разумно за последствията от подобни действия занапред“.

Другата възможност, според Първанов-негативната, е покушението да изиграе „ролята на катализатор“, а дори и на „детонатор“ от провокативното поведение на министърът на МВР. Така Първанов намекна, че Цветан Цветанов се опитва да извлече политически дивидент от атентата, но предупреди, че това е „ опасан игра с огъня“.

„Нямаме право да върнем българското общество и да го върнем на изходната точка и да извървим пътя на нашите съседи, след като те самите вече преболедуваха. Освен това, ние самите не можем да си позволим тази болест на финала на прехода.“, коментира още Георги Първанов.

М. Манолова

По време на пресконференцията на Г. Първанов, който дойде в Хасково с видимо увеличен състав на охраната, алеите на традиционния" бабешки пазар" пред бизнес ценътр, бяха изпразнени от гардовете
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини