Председателят на ЕП иска обяснение от Дейвид Камерън

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поиска британския премиер Дейвид Камерън да разясни своите виждания за Европейския съюз пред законодателния орган и предупреди, че предизвикателствата на 21-ви век изискват решения, надхвърлящи отделните страни.

Шулц също предупреди Камерън да не иска прекалено големи съкращения в бюджета на ЕС за 2014-2020 г., който ще се обсъжда на среща на лидерите на държавите от ЕС на 7-8 февруари, защото те могат да бъдат отхвърлени от парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шефът на ЕП разкритикува британския премиер и за това, че почти е създал образ на съюза като "на враг, на враг окупатор" в речта, която произнесе в сряда за бъдещето на Великобритания в 27-членния блок.

Шулц предупреди Камерън, че критиките и призива за предоговаряне на отношенията на Великобритания с ЕС преди евентуален референдум "може да се окажат самоизпълняващо се пророчество".

Британският премиер предложи неговата Консервативната партия да предоговори отношенията на Обединеното кралство с ЕС, ако спечели следващите парламентарни избори през 2015 г.

"С удоволствие бих приел Дейвид Камерън в Европейския парламент, за да представи своите идеи", заяви Шулц.

Речта бе определена от мнозина като хазартен ход за спечелване на подкрепа за неговата разединена и все по антиевропейска партия, криеща риска от отчуждаване на другите страни, които са се съсредоточили върху борбата с дълговата криза в еврозоната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини