Ден за размисъл преди първия референдум в историята ни

Днес е ден за размисъл преди утрешния първи в най-новата ни история национален референдум на тема "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.

Агитацията под всякаква форма е забранена. В изборния ден не е разрешена продажбата на алкохол.

Не се допуска поставянето на агитационни материали в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 м от входа на сградата, в която ще се гласува.  

В избирателните списъци са  6 949 120  души. Те ще могат да отговорят с "да" или "не" на въпроса на допитването в над 11 600 избирателни комисии в страната.

Сънародниците ни зад граница ще имат възможност да пуснат бюлетина в 44 секции в 35 държави, като този път местата за гласуване ще са само в родните посолства и консулства.

На референдума ще се гласува с бели бюлетини и пликове, като отбелязването на вота става само с хикс (Х), изписан със син химикал.

На страницата на служба ГРАО, на телефон  0800 1 4726  или с SMS на номер 18429 гласоподавателите могат да направят справка по ЕГН за номера и адреса на избирателната си секция.

За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха над 4,3 млн. души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, според закона, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на Народното събрание и се разглежда от избраниците.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини