Добрев: И с инвеститор вече няма ”Белене”

В този референдум загубиха всички, най-вече българското общество, защото похарчихме едни 20 милиона лева по най-неразумния възможен начин - за едно безплатно социологическо проучване.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7, цитиран от "Фокус". По думите му това социологическо проучване не е показало никакви изненади.

Референдумът даваше възможност на всеки, който иска, и не е съгласен с решението на правителството, да го изрази. От всички български гласоподаватели 12% (гласувалите с "да" на референдума от всички избиратели) гласуваха за АЕЦ „Белене”, което за мен означава, че едва 12% от хората смятат, че българското правителство е взело грешно решение”, заяви министър Добрев. Според него Народното събрание трябва в най-скоро време да потвърди позицията на кабинета и така да затвори завинаги вратата за "Белене". Добрев беше категоричен, че дори да се появи стратегически инвеститор, работата по проекта няма да бъде възобновена.

Само преди дни обаче премиерът Борисов заяви, че ако не намерим голям европейски инвеститор с име, тогава няма да строим АЕЦ „Белене”. Искам да съм сигурен, че тези реактори няма да се затварят. Едва тогава съм готов да разговарям за подписване на договор, категоричен бе премиерът, намеквайки, че вратата към проекта все още не е затворена.

Министърът смята, че 80-те процента гласоподаватели, които не са упражнили правото си на глас, са хора, които смятат, че въпросът е глупав, или такива, които подкрепят решението на правителството и заради това не смятат, че трябва да гласуват.

Държавната финансова инспекция е правила проверки и през 2010 година и през 2011-а и в момента също продължава да прави проверки. Наскоро излезе с доклад за заема от „Париба”, където също е открила нарушения. Само по този заем, да отворя една скоба, сме платили 80 милиона евро. Всички тези доклади са предоставени на прокуратурата и аз мисля, че прокуратурата, имайки вече всички части от пъзела, ще успее да сглоби цялата картина и да потърси наистина отговорници за похарчения милиард и половина лева, каза още министър Добрев.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини