Оскверниха църквата в Конуш, продават я на аукцион

Бай Марчо Латунов и кметът Младен Марчев показват липсващите щикове

Църквата в село Конуш е обект на вандалски посегателства върху уникалната си ограда, направена от щикове от Балканската война. От дълго време, неизвестни лица режат или чупят щиковете и ги задигат. Някои от тях се появиха в аукцион в интернет и дори вече са били продадени. Това доказва наш читател от Ловеч, който изпраща снимки на закупен щик и бележка от куриерската фирма извършила доставката. Ето и неговото писмо: 

“ Здравейте  . прреди седмица попаднах на тази снимка в сайта на аукцион бг  . и разпознах отрязан щик от оградата на църквата в село Конуш.

 

http://auction.bg/item.php?id=1201832

 

закупих щика  и продавача ми изпрати снимка на о ще 4 щика отрязани с парчета от цевите .   точно толкова колкото бяха отрязани от оградата . 

Читателят ни с интересния ник go6ko hubavece платил 48 лв за щика. Макар да спестява своето име назовава лицето, с което е осъществило сделката - хасковлия с инициали Т.А. точния му адрес и мобилен телефон за контакти.

„искам да върна този щик на църквата за да бъде поставен отново на оградата   и“ завършва писмото си читателят от Ловеч.

Проверка на място установи, че от оградата на църквата в село Конуш наистина липсват 5 щика. При това, задигнати явно от скоро, тъй като новината изненада както кметът на Конуш Младен Марчев, така и секретарят на дружеството на запасните офицери бай Марчо Латунов. Иначе и двамата не бяха изненадани, от две години систематично се крадели щиковете и вече липсвали цели 22. За годишнината от балканска война 5-ти октомври 2012 г. изчезнали 6 щика наведнъж. За да не нарушават фасова на оградата, отрязали щикове от задната и част и попълнили липсите отпред. 

Конушенци побесняха от гледката. Щиковете били на български бойци от балканската война. Били направени на ограда през 1941-ва година, със съдействието на разквартирувания в Конуш шопски полк. Това било едно от нещата, с които селото се гордеело най-много. Другото- десетките загинали войни в борбите за национално освобождение. Конуш се чувстваше осквернен. Незабавно бе подаден сигнал до полицията. В хода на разследването, униформените се срещнали с човека продал щика. Т.А. Потвърдил, че щикът е негов и стоял дълго време в аукциона, преди да го продаде. Нямал други щикове, а този бил при него от много години. Просто го бил намерил. 

Haskovo.net също провери историята. Справката в auction.bg потвърди, че Т.А. наистина продава доста неща в сайта, но интересното бе, че в графата на завършилите аукциони се мъдреше друг щик, който познавачите определиха като част от пушка от Бердана, вместо този от Манлихера, от които обичайно е изградена оградата на църквата. 

На подаденият от читателя ни в Ловеч телефон пък отговори друго лице. То заяви, че от две седмици, номерът не се използва от Т.А. Познавал го обаче. Помолихме за директна връзка, но до момента такава не бе осъществена.

Полицията разследва случая, но по неофициална информация в Т.А. не са намерени други уличаващи вещи или такива, които го свързват с оскверняването на храма в Конуш. 

Що се отнася до местните, те са почти убедени, че става дума за двама техни съграждани, с криминално минало. Нямат обаче доказателства. До събирането им, уникалната ограда на църквата вече може да е на скрап или продадена на частни колекционери.

Г.Христов

Оградата била чест обект на посегателства
Конуш се гордее с църквата и нейната уникална ограда
Която започна да се продава в интернет. Снимка-читател
Документът за извършената доставка
Местата на последно откраднатите 5 щика
Според кметът, щиковете били чупени
Църквата "Св. Иван Рилски" в Конуш бе осквернена
Щикът продаден на интернет аукциона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини