Разрешиха на парижанки да носят... панталони

Френската министърка по правата на жените Нажат Вало-Белкасем отмени наредба от 17 ноември 1799 г., според която парижанки нямат право да носят панталони. Оказа се, много малко жени във френската столица знаят за странната забрана, заради която може да ги арестуват.

Забраната жените да се обличат като мъже – основно с панталони, е одобрена по предложение на шефа на парижката полиция, припомня в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

На теория жените, които са в Париж, би трябвало да искат разрешение от полицията, за да носят панталони и трябва да изтъкнат специална медицинска причина, заради която да прикриват краката си.

През 1887 г. феминистката Мари-Роз Астие дьо Валсер поискала от парламента отмяна на абсурдното нареждане, но искът й не бил уважен.
В миналото забраната претърпява промени през 1892 г. и 1909 г., когато на жените се разреши носене на панталони, ако яздят кон или са „върху велосипед или да го държат за кормилото”.

През 1969 г. в разгара на глобалното движение за равенство между половете, съветът на града подал молба до началника на полицията забраната да отпадне.
„Не е разумно да се променят текстове, които предвидени или непредвидени промени в модните тенденции могат да вкарат пак в сила", отговорил той.

През 2004 г. депутатът от Съюза за народно движение Жан-Ив Югон настоя тогавашната министърка на равенството Никол Амлин да отмени наредбата. Тя му отвърнала, че няма нужда, защото обхватът й на приложение бил изцяло символичен.

В парламента на Франция депутатките имат право да се явяват с панталони през 1980 г.
Осем години преди това техническият съветник на министъра на социалните дела Едгар Фор Мишел Алио-Мари отишла в парламента с панталон. Тя била спряна на входа, но заплашила, че ще свали панталона си и охраната била принудена да я пусне.

През 2011 г. френската сенаторка Маривон Блонден, представител на социалистите в горната камара на парламента, внесе в Сената предложение за закон, в който полицията да бъде заставена да отмени многовековна наредба.

През юли в публичен иск до министърката Ален Юпер, сенатор и член на консервативната партия Съюз за народно движение (СНД), заяви, че "символичното значение" на закона "може да засегне модерната ни чувствителност" и поиска от министърката да го отмени.

Вало-Белкасем се съгласи и публикува комюнике на 31 януари, в което се казва: "Тази разпоредба е несъвместима с принципите на равноправие между мъжете и жените, които са записани в Конституцията и в европейските ангажименти на Франция. От тази несъвместимост произтича мълчаливата отмяна на разпоредбата", предаде БГНЕС.

Въпреки съществуването си, през втората половина на 20 век и началото на 21 век забраната не спря жените в Париж да носят панталони, защото повечето от тях не знаеха за нея.


Пред 2 години експертът по етикеция и представител на асоциацията на членовете на династия Романови Иван Арцишевски предложи да забрани носенето на къси панталонки и поли заради статуса на Санкт Петербург като стара столица на Русия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини