Бомбата в Бургас взривена с обикновена радиостанция

Бомбата за атентата на летище Бургас е взривена с обикновена радиостанция, която е почти любителска, съобщи пред БНР следователят по делото Георги Илиев.

Той уточни, че следствието разполага с данни за 90 процента от съдържанието на взрива, а окончателна яснота ще има след извършване на следствен експеримент в средата на април.

При този експеримент, който ще продължи няколко дни, ще бъдат използвани различни количества взрив, тъй като остава неясно колко килограма експлозив е имало в раницата на терориста, каза още Илиев. 

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че компетентните органи работят за установяване на начина, по който е изработено взривното устройство. По думите му според направената експертиза периметърът на задействането му от намерените радиостанции може да покрие около 10 км равнинна местност.

В тази връзка според министъра може да се предположи, че „Филип реално не може да бъде възприеман като камикадзе“. Мъжът трябвало да сложи раницата с взрива в багажното отделение на автобуса, след което да може дистанционно да го взриви.

При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

Само преди дни директорът на Европол Боб Уейнрайт заяви в интервю за Асошиейтед прес, че за атентата в Бургас е използвано най-модерно взривно устройство. Бомбата е била взривена дистанционно с помощта на устройство, което било анализирано от експерт на Европол.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини