Галактион е един от тримата кандидати за патриарх

Старозагорският митрополит Галактион е избран канонично и законно като един от тримата номинирани за патриаршеския престол по време на първия изборен ден в Светия Синод. Това съобщи преди края на изборите митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, предаде БГНЕС.

Светият синод трябва да посочи трима души, между които на 24-ти февруари ще бъде избран новият предстоятел на църквата.

Решението на синода митрополит Йосиф коментира с думите: "Светият синод бавно мисли и мъдро решава. Може някой път да изненада, но това е решението. Навеждам глава, моето мнение е невалидно".

Митрополит Йосиф разясни още, че за двама от митрополитите – Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския митрополит Неофит в продължение на последните 6 от общи 16-те избирателни тура се събирали по 9 гласа, като само един не им е достигал до квотата от 2/3 от гласовете на членовете на Светия синод. Митрополит Йосиф каза още, че при невъзможност Светият Синод утре да извърши своите номинации, това ще означава, че предстоящият избирателен църковно-народен събор ще трябва да бъде отменен. Той изрази своята увереност, че синодът ще се справи с възложените му задължения.

По-рано Светият Синод реши всички негови членове да могат да бъдат номинирани за избирателен църковно-народен събор, който да избере нов патриарх на БПЦ. Не могат да се кандидатират само пловдивският митрополит Николай и силистренският Амвросий, които съответно нямат необходимия брой години и отскоро са с тази титла.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини