Протестиращи: Бойко, не ни оставяй в лапите на хищниците

Докато в парламента тече дебатът по оставката на премиера Бойко Борисов и правителството, пред сградата на Народното събрание се събраха привърженици на кабинета. Те издигнаха плакат с надпис: „Станишев, марсианецо – вън! На тази планета още има живот“.

„Бойко, не ни оставяй в лапите на хищниците, които ни пиха кръвта цели 20 години“, гласи друг плакат.

Сред протестиращите се забелязват млади момичета с розови гербери.

Стотици са се събрали на протест в подкрепа на правителството на Бойко Борисов пред сградата на Народното събрание в столицата, предаде и Агенция “Фокус” .

Към групата се присъедини нов поток от протестиращи от с. Ясен, които подкрепят ГЕРБ и размахват знаменца на партията. Издигнати са лозунги: „Бойко, не искаме оставки, искаме проверки, присъди, промени”. Има представители от Банско, които са издигнали лозунг: „Бойко, Банско те подкрепя”. Нови и нови привърженици на правителството на Бойко Борисов се присъединяват към протеста. Групата от с.Ясен са довели със себе си трима музиканти, които свирят на гайди. Протестиращите скандират: „Искаме си Бойко”. Има полицейско присъствие. Районът пред Народното събрание е отцепен, а движението е спряно. На протеста присъстват и представители на Асоциацията на тютюнопроизвродителите, които казват, че други тютюнопроизводители в момента пътуват за София от цяла България, за да подкрепят Бойко Борисов.

Пред Народното събрание продължават да прииждат привърженици на кабиента, като към момента протестиращите са около две-три хиляди души. Районът пред Народното събрание е отцепен, а движението е спряно.

Вчера стана ясно, че държавни служители са получили SMS с призив днес в 12 да се съберат пред парламента в подкрепа на Борисов и ГЕРБ, припомнят News.bg. По тяхна информация по магистрала Хемус (платното в посока София) се движат огромно количество трактори и добитък.

4 трактора се включиха в протеста. Машините преминаха между сградите на Парламента и БАН и паркираха до паметника на „Цар Освободител", на малкото останало свободно, незаето от протестиращи място на площада.

Голям двуетажен камион, пълен с прасета също дойде на протеста, но засега стои паркиран до храм-паметника "Александър Невски". Кабината е облепена с плакати. На единия пише: „Бойко - кръстник на свиневъдите", а на другия - „Бойко, ако теб те няма и нас няма да ни има". Вътре се бунтуват над 100 свине. Прасетата имат зелени пломби на ушичките.

Редиците към парламента се сгъстяват, прииждат нови хора, които се присъединяват от посока Художествената академия и постепенно изпълват площада пред парламента. Част от протестиращите са от село Ясен, точно до тях има и гайдар, който надува гайда. Друга група протестиращи са от Оряхово.

На протеста се издигат знамена на ГЕРБ. Сред тях си представителите на Банско. Те високо издигат плакат с надписи: „Бойко, Банско те подкрепя!". Протестиращите паркираха трактор пред парламента и го окичиха с националния флаг. Те се хванаха на хоро и играят на площада. На хорото има и мъж, който държи на ръцете си малко дете на около 2 годинки.

Протестиращите събират подписка в подкрепа на правителството. Чрез нея събралите се пред Народното събрание целят да се намали огорчението на Бойко Борисов и той да остане на власт.

Вчера и днес са събрани около 1000 подписа, твърдят организаторите. Малко преди 9.00 часа днес те опитаха да внесат подписката в администрацията на Народното събрание, но бяха отпратени минути по-късно, защото имената не са номерирани и не се знае колко души реално са се подписали за това Бойко Борисов да не подава оставка.

Междувременно групата в защита на премиера, организирана във Фейсбук, вече надхвърля 33 000 души.

Виолета Соколова, пенсионер, инженер със 182 лева пенсия, която събира подписи в подкрепа на Бойко Борисов е категорична: „Искаме подкрепа за Бойко - единствен, който започна да строи пътища, магистрали, детски градини, спортни зали".
Друга пенсионерка я допълни като изтъкна, че Борисов е спасил много хора от земетресението. Соколова изрази недоумение, че сега върху него се излива цялата помия. „Той единствен е способен да довърши започнатото", каза още тя за Борисов.

Във връзка с ниската си пенсия, въпреки че е инженер, тя каза: „Не може да стане всичко наведнъж" и добави, че страната е разграбена отдавна и хората отдавна е трябвало да стачкуват.

Друго лице, което обикаляше и събираше подписите - Стефка Станкова, съобщи, че тази сутрин са внесени в парламента събраните вчера подписи в подкрепа на Бойко Борисов и уточни, че теса 654. Според нея и колегите й, които събират подписи, очакват днес да бъдат събрани повече подписи.

Възрастна жена с пластмасово мини радио слушаше какво става в пленарната зала и видимо се вълнуваше. „Ние сме дошли за Бойко. Той направи за 3 години толкова, колкото другите за 23 години не можаха да направят. Това, че не повиши пенсиите и парите на майките само му е грешката. А направи тия магистрали да пътуват богатите с големите коли, крадени от нас. Искаме си Бойко!".

Сред събралите се има и представители на работещите, които се определиха като представители на изчезващата средна класа и казаха, че имат работа, че са доволни и искат това правителство да продължи да управлява. Сред тях има адвокати, икономисти и други.

Е

Сред тях също има млади, интелигентни хора и те не са отговорили на въпроса. Те самите са разединени. Тук също има различни мнения, но сме обединени, че това правителство горе-долу се старае. Прави, каквото може и се старае", каза още младият човек. Той сподели, че досега е издържал да не емигрира и че иска да продължи да бъде в България.

Почти всички развяват флагчета и големи знамена с надпис: „ГЕРБ". На един голям плакат пише: „Бойко, не искаме оставка. Искаме проверки, присъди, промени". Представителите на Банско са издигнали и друг плакат, на който пише: „Банско е за граждански мир и демокрация", също: „Бойко, с теб сме!". Протестиращите надуват клаксони и вувузели, развяват знамена, играят хоро и освиркват: „Искаме си Бойко, искаме си Бойко!".

*Информацията е актуализирана към 13:30 ч.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини