Софтуерна система прави учебния материал забавен

Децата в училище- и малки, и по-големи, та и студенти, вече могат да учат хем сериозно, хем да им е забавно. От скучните протяжни дидактични методи подрастващите могат да се избавят, ако преподавателите им решат да направят стъпки по внедряването на нов софтуерен продукт, разработен от млад екип иноватори.

Посредством системата учителя освен, че визуализира урока си чрез клипове и снимки по преподаваната тема, може да изпитва децата чрез тестове. Резултатите могат да се виждат в реално време, както от учителя, така и от учениците му.

Екипът, направил разработката, вече има набор от над 700 урока по различни предмети от учебния материал от 1 до 7 клас, създадени по изискванията на МОН.

За инсталирането на системата в една класна стая например, е необходим компютър, мултимедиен екран и цветни безжични мишки. Цялата инвестиция би коствала 200 лв. за софтуера и около десетина лева за безжична мишка на всяко дете.

Процесът на обучение чрез софтуера е внедрен вече в около 200 училища в България и резултатите са много добри, подчерта по време на презентацията пред хасковските педагози ръководителят на екипа, направил разработката Кирил Русев. Едно от пилотните училища в страната, в което е внедрена новата технология е димитровградското "Любен Каравелов". В него родителите сами събрали средствата за закупуването на иновативния софтуер. Децата, които вече работят по този начин, се забавляват и в същото време учат. Макар и унифицирана откъм съдържание, системата има възможности за уникално прекрояване на урока от учителя.

На срещата беше представен и чисто нов интерактивен метод за обучение, който е внедрен едва от няколко седмици. Технологията използва движенията на децата, а те преодолявайки различни забавни задачи, решават и същинските. Резултатите се реализират с помощта на сензор. Софтуерът е предназначен за часовете по математика и съдържа 6 образователни игри. Ритайки с крак ябълки например, малчовците трябва да ги преразпределят по клоните на дърво, спрямо изписаната на него цифра. Един от основните моменти на полезност на тази разработка е, че тя кара децата да действат в отбор и ги учи на работа в екип, подчерта Кирил Русев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини