Сецнаха кефа на речните рибари, забраниха им хищниците

70-годишният Гено си замята по Олу дере, въпреки че част от рибите са забранени за улов

Предсрочна забрана на улова на щука и бяла риба оклюма речните рибари, ден преди последният февруарски уикенд. От тази седмица включително, влиза в сила заповедта на Министърът на земеделието и храните за забрана на ловът на два от най-ценните речни хищника. Всяко ловуване на щука и бяла риба до края на май се наказва със солената глоба от 1500 до 3 000 лв. 

Забраната се налага във връзка с настъпване на размножителния период за тези видове риба. Обичайно, той започва в средата на март, но топлото време тази година форсирало рибата да хвърля хайвера си, обясни изпълнителният директор на националната ИАРА  Драгомир Господинов. По думите му, още в началото на февруари, уловените риби от тези видове били пълни с хайвер. Затова забраната била наложена 1 месец по-рано. 

Ограничението за улова се налага на базата на член 70-ти от закона за Рибарството и аквакултурите, който регламентира налагането на забранителни режими при настъпване на нетипични атмосферни условия застрашаващи рибните ресурси. С изменения на закона от миналата година, глобите са удвоени. 

Забраната втресе рибари по река Олу дере, които в днешния слънчев ден бяха разхвърляли такъмите. 70-годишният дядо Гено твърдеше, че хвърля за кефал, но като повечето речни колеги не би имал нищо против да закачи някоя бяла риба. Щуката пък се счита за гросмайсторски улов за речните рибари, защото била „трудна“ и искала „майсторлък“. И двете риби се отличават с характерното за хищниците чисто и сухо месо, и се смятат за кулинарен деликатес.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини