Ренесанс на грипа, пак сме близко до епидемия

Пак има наплив към джипитата

Увеличаване на заболеваемостта от грипни и парагрипни вируси отчитат отЗздравната инспекция през последната седмица. След като в средата на февруари заболелите от ОРЗ/остри респираторни заболявания/ паднаха до 150 на 10 000, сега нивата опасно се доближават до епидемичните стойности. За периода 18-24-ти февруари са регистрирани 183 новозаболели, което прави 239 болни на 10 000. Епидемичната граница за Хасково е 310 на 10 хил. Припомняме, че в началото на месеца бяха отчетени рекордни стойности от 257 на 10 хил и заради това от РЗИ препоръчаха противоепидемични мерки-отмяна на плановите прегледи, детски и женски консултации и имунизации. Мерките са в сила и до днес в областната болница, убеди се лично Haskovo.net.

Според лекари-специалисти и епидемиолози, в момента върлува смесена инфекция, от грипни, парагрипни и аденовируси. Част от населението обаче има имунитет от предишните години към грипен вирус АH1N1 / Калифорния/ , известен още като свински грип, затова заболяваемостта е с променливи стойности, констатират от РЗИ-Хасково. 

Именно свинският грип е най-често изолирания щам при взетите носогърлени проби от хасковлии. От изпратени 62 проби в Национална референтна лаборатория 20 проби / 32.25% / са положителни за грипни вируси. От тях 9 са на АH1N1/Свински грип/Калифорния/, 3 проби АH3N2/Пърт/ и 8 проби грипен вирус тип В.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини