„Хасково “За Модерна България” събира 7 000 в националната подписка

„Хасково “За Модерна България“ подхваща подписка в областния град за националната кампания по събирането на парафи в подкрепа на исканията за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, който нарушават гражданските права. Подписката върви под надслов „Политици и закони – под граждански контрол”.

Инициативата за национален референдум по двете искания стартира през декември, миналата година и досега в нея са заявили участие повече от 40 000 граждани от цялата страна, отбеляза пред Младежкия център в Хасково един от представителите от Движението - Борислав Цеков.

Подписката ще върви до 11 май. В Хасково пунктовете, където хората могат да подкрепят въпросите за референдума са срещу зеленчуковия пазар, отстрани на малкия бизнес център и на площада, посочиха от инициативния комитет „Хасково за „Модерна България”, който се легитимира днес. Очакванията са в региона да бъдат събрани 6-7 000 подписа в подкрепа на подписката.

При старта й преподавателят от СУ Здравка Кръстева представи и идеята на Движението за спешни законодателни промени в Изборния кодекс, с които да се въведе възможност за граждански независими листи издигнати с подписка.

„Не сме срещу партиите, защото смятаме, че те са важни за демокрацията“, посочи Кръстева. Тя подчерта, че трябва да се обърне внимание и на гражданската енергия, която я има отвъд партиите. А също така и на хората, които не се чувстват представени и със защитени интереси чрез партийните листи. Затова предложението е инициативните граждански комитети да могат да издигат  граждански листи със същия брой подписи от 5 000 души, с които партиите могат да издигат партийни листи. От Движението настояват това да бъде решено още от сегашния парламент.

„Макар и доста революционен, този модел вече работи успешно в утвърдени демокрации.“, увери Здравка Кръстева.Като пример тя посочи практиката в Германия, където в отделни общини, освен големите партии, на избори се явяват и т.н. „свободни избиратели“. Това са хора, които не искат партийно членство или да се организират на партиен принцип, но се събират, за да излъчат кандидати, на които имат доверие. Друг от примерите е от Италия, където функционират граждански листи. Именно такава стана и третата парламентарна сила при последните избори на Ботуша. В Словения на последните избори на национално равнище гражданските листи също са станали трета политическа сила.

„Искането е заради опасенията, че ако проведем следващите избори по този модел, който в момента съществува, просто ще заметем пожара под чергата. Ако хората се усещат не добре представени в следващия парламент, ще бъде застрашен не просто следващия състав на народното събрание, а и  демокрацията у нас“, обясни идеята Здравка Кръстева.

“Модерна България“ ще започне и съдебна битка с институциите, чиито обществени сгради са недостъпни за хора в неравностойно положение, обясни активният защитник и блогър Петър Кичашки от движението. Целта на движението е да принуди институциите да приведат сградите си във вид, в който ще могат да бъдат ползвани от всички.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини