Кой е Марин Райков?

Назначеният от  президента Плевнелиев служебен премиер е уважаван дипломат, извървял цялата кариера във външно министерство - от секретар и съветник до пълномощен министърМакар да няма още официално потвърждение, всички прогнози вече сочат Марин Райков, сегашният български посланик в Париж, за мъжа, когото президентът Плевнелиев днес ще назначи за служебен министър-председател.

Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 г.

По онова време там баща му Райко Николов е започвал своята дипломатическа кариера като прес- и културно аташе в българското посолство. През 70-те и 80-те години Райко Николов е един от най-авторитетните дипломати на тогавашната Народна република България.

Последователно е бил посланик в Кувейт, Йемен, Италия и Югославия, както и при службите на ООН в Женева. Най-трудните му години са през втората половина на 80-те години в Рим по време на арестуването на Сергей Антонов и процеса срещу него.

Марин Райков има висше образование "Международни отношения" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по времето когато той се наричаше ВИИ "Карл Маркс".

Започва работа в отдел "Страни от Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи през 1987 г. и извървява цялата кариера от младши дипломат, през секретар и съветник до пълномощен министър.През периода 1991-1994 г. е първи секретар в посолството в Белград, след това работи в дирекция "Права на човека" във външно министерство.

После е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург (1996-1998).

В правителството на ОДС с премиер Иван Костов Райков първо е назначен за заместник-министър на Надежда Михайлова с основен ресор балканската политика.

През 2001 г. е назначен за посланик във Франция, където съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията.

Между април 2005 г. и юни 2009 г. отново работи в МВнР  в дирекция "Външнополитическа координация и планиране".

През 2009 г. е назначен за зам.- министър на външните работи в правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, а през 2010 г. отново заминава за Париж като посланик.

Владее френски, английски и руски език. Женен, с 2 деца.

В първи коментари за назначаването на Марин Райков за служебен премиер основните политически сили са единодушни - кандидатурата е добра:


"Той е професионалист и трябва да получи доверие заради реформите, които предстоят", каза за Би Ти Ви Мартин Димитров от Синята коалиция.

"Предвид тежката ситуация, може би именно дипломат е необходим за премиер, а не толкова политическа кандидатура", смята Доброслав Димитров от ГЕРБ.

"Райков е авторитетна фигура, но е по-важно как правителството ще работи в екип", коментира Димчо Михалевски от БСП.

"Очевидно е, че идеята на президента е кандидатурата на бъдещия премиер е да е равноотдалечен от всички партии. Изключително важно е как ще работи кабинетът в цялост", каза Хасан Адемов от ДПС.

Източник: ВестиБГ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини