Марин Райков оглави служебния кабинет. Приоритет: Избори

Както и се очакваше, посланикът ни в Париж Марин Райков е служебният премиер, който от утре ще оглави кабинета, съставен от президента Росен Плевнелиев.

В претъпканата зала за брифинги в президентстовто, точно в 16 часа държавният глава влезе и преди да обяви каквото и да било, се здрависа с Марин Райков, който вече бе там, заедно с бъдещите министри.

Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица прерасна в политическа криза с оставката на правителството, заяви след това президентът. Търсих подкрепа за решаване на тази криза, но без успех. Направих 4 кръга от консултации с парламентарните партии и свиках извънредно заседание на КСНС, коментира още Плевнелиев (news.bg).

"Това правителство няма да обсъжда конституционни промени, нито да променя изборни кодекси", каза Марин Райков, министър-председател на служебното правителство, предаде Фокус. Приоритетна задача е преди всичко организирането и провеждането на избори, каза Марин Райков. Това правителство е безпартийно, каза Марин Райков.

Изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани - каза Райков.

През последния месец по улиците на нашите градове излязоха множество българи, които по ясен и недвусмислен начин изразиха своето възмущение от наложените им изпитания. Свидетели сме на една демонстрация на национално достойнство, на гняв, от това, че редица институции не успяха да защитят гражданите от произвола на монополите. Правителството на г-н Бойко Борисов подаде оставка, изпълнявайки конституционните си правомощия президентът предложи на първите три партии да сформират правителство, което те отклониха. Държавният глава пристъпи към назначаването на служебно правителство; задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната, каза Марин Райков.

Мандатът на тези министри е ограничен във времето, вероятно около три месеца, каза президентът Плевнелиев.

"Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери, това каза Марин Райков, министър-председател на служебното правителство, предаде репортер на Агенция “Фокус”. България ще продължи да изпълнява всички свои партньорски ангажименти в ЕС и НАТО, каза Марин Райков. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос валутния борд. Няма да допуснем авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, каза Райков.

България няма да отстъпи от суверенното си право да решава - кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои - не, каза Марин Райков.

Всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде назакан на изборите чрез вота на народа, каза Марин Райков. Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ, каза Марин Райков, цитиран от "Фокус".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини