Истина е! Заложили са парите ни на американци

Националната електрическа компания (НЕК) и сметките за ток на всички българи са заложени в полза на американските компании ContourGlobal и AES, които държат съответно ТЕЦ-овете "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев, съобщава КРОСС.

С двете компании са били сключени договори, в които в тяхна полза са били заложени вземанията на НЕК от сметките за ток на българските граждани, които влизат в компанията през трите ЕРП-та.

Чрез контрактите, които са подписани от шефовете на НЕК през 2002 и 2005 г., дружеството се е ангажирало като гарант на заемите, които американските компании са взели за строителството и модернизацията на двата ТЕЦ-а.

Общата сума на т.нар. учредяване на особен залог възлиза на близо 13,189 млрд. лв., съобщи Добрев.

Според условията на договорите, ако нещо се случи с НЕК, собствениците на двете скъпи централи ще прибират парите, които ЕРП-тата получават от своите клиенти и плащат на НЕК за доставената от компанията енергия. "Недопустимо е, когато залагаш над 13 млрд. лв. от сметките на обществото, да не го информираш за това", коментира Добрев.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини