До 10 000 лв. дарения за партиите по изборите

Дарения до 10 хиляди лева може да получи партия или инициативен комитет за изборите от физическо лице. Всички дарения над минималната работна заплата трябва да се придружават от декларация за произход на парите. Участниците във вота трябва да правят всеки разход или приход над 1000 лева по банков път. Това стана ясно след днешното заседание на Централната избирателна комисия, което за първи път беше предавано директно в интернет.

Как взимат решенията в Комисията и за какво спорят представителите на различните партии в нея, вече ще е ясно за всеки потребител в мрежата. Директното излъчване на заседанията на сайта на ЦИК беше заложено в последните поправки на Изборния кодекс с цел по- голяма прозрачност.

„По този начин гражданите ще бъдат още по -спокойни защото освен онлайн заседанията се публикуват всички бюлетини и решения. всеки може да види какво става", заяви Ралица Негенцова, говорител на Централната избирателна комисия.

С излъчването на заседанията в интернет е изпълнена само половината от поисканата от наблюдателите прозрачност, а именно на живо да бъдат показвани и заседанията на РИК-овете. Районните комисии ще бъдат назначени до два дни, а техническата реализация на онлайн излъчването от заседанията им ще бъде обезпечено до 10 дни.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини