З0 плаката разказват историята на димитровградския театър в изложба

Изложба от 30 театрални плакати и афиши отвори врати снощи в галерия “Петко Чурчулиев”. Проявата бе посветена на Международния ден на театъра и на 60-годишния юбилей на ОДТ “Ап.Карамитев” в Димитровград.

По този начин художествената галерия поздравява всички театрали , имащи отношение към театъра и изкуството, каза при откриването галеристката Надежда Стойнева. Тя подчерта, че в Димитровград са съхранени над 1 200 плаката.

Показани са афиши от първият период на театъра, когато се е наричал Градски народен театър. Основната част от експонатите са  от вторият период на неговото възстановяване в 1972г., каза Стойнева.

В залата са изложени и плакати от последните няколко години, в които театърът е Открита сцена, а пиесите, както и плакатите -  дело на други театри в България.  

Сред авторите се открояват имената на Галина Генчева, Мариана Минковска, Божидар Икономов, Любен Янев, Асен Старейшински, Божидар Йонов, Димитър Тасев, Христо Алексиев и Огнян Фунев.

Целта на изложбата е да направи паралел и съпоставяне на естетическите принципи, пластическия подход и техническите възможности на хората занимаващи се с това изкуство, през различните години. Проявата уважи екипа на ОДТ “Ап.Карамитев”.

Най-стария афиш от първото представление на димитровградския театър

Един от новите плакати от последните постановки на театъра

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини