Северна Корея отваря реактора в Йонбьон

КНДР ще възобнови експлоатацията на ядрения реактор в Йонбьон, съобщи БиБиСи. Съоръжението беше затворено през 2007 година. Стъпката ще допринесе за качественото и количественото засилване на ядрените сили на КНДР, отбелязва севернокорейската агенция KCNA.

Реакторът в Йонбьон е основен източник на обогатен плутоний за ядрените бойни глави на Северна Корея. Той беше затворен през юли 2007 година като част от преговорите за разоръжаване. В замяна на преустановяването на работата му бе договорено Северна Корея да получи икономическа помощ, включително и енергийна от останалите страни.

На фона на нарастващото напрежение между Северна и Южна Корея късно снощи парламентът на КНДР гласува за разширяването на ядрената програма на страната. В своя реч лидерът на севернокорейската република Ким Чен-ун заяви, че ядрените оръжия на Северна Корея действат като възпираща сила за потенциални агресори и са основа за севернокорейския просперитет.

"Нашата ядрена сила е надеждна спирачка срещу войната и гаранция за защитата на нашия суверенитет", посочи той в речта си пред централния комитет на Корейската трудова партия.

През последните дни Северна Корея направи множество предупреждения за атаки срещу цели в САЩ и Южна Корея, на която американците отговориха с явна демонстрация на военна техника.

Комунистическата държава е разгневена както от санкциите на ООН, наложени след ядрения опит през февруари, така и от съвместните годишни военни учения между САЩ и Южна Корея.

Междувременно американски експерти изказват мнение, че Северна Корея вероятно вече е създала ядрено оръжие с обогатен уран.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини