2 милиона иск от облъчени с радиация в Стамболийски

Около 40 жители на Стамболийски завеждат иск за 2 млн. лв. срещу Агенцията по ядрено регулиране и Националния център по радиобиология и радиационна защита заради инцидента, при който във фирма в града бяха облъчени пет души.
Искът им е внесен в Административния съд в Пловдив по Закона за отговорност на държавата, а мотивът е за претърпени неимуществени вреди, съобщава "Монитор".

Сред включилите се в колективния иск са предимно живеещи край фирма "Гитава" ООД в Стамболийски, в чийто склад преди 2 г. стана авария с мощно гама-лъчение, при която пострадаха работници. Те се опасяват, че от изтеклата тогава радиация може да имат проблеми със здравето и децата им да пострадат от мутации. Компанията се занимава с доставки на радиоактивни източници, предназначени за лечение на онкоболни.

На 14 юни 2011 г. във фирма в Стамболийски бяха облъчени петима души, които бяха изложени за около пет минути на мощна радиация. Тогава Агенцията за ядрено регулиране назначи комисия да разследва инцидента. Първоначално на медиите бе съобщено, че пострадалите са четирима, но дни по-късно от ВМА-София, където бяха закарани първо пострадалите, уточниха, че облъчените са петима.
Инцидентът е станал при презареждане на уредба с радиоактивни източници – кобалт-60. Поради грешка на персонала било извадено вече заредено с радиация устройство вместо празното.

Тогава РЗИ-Пловдив наложи 5000 лева глоба на фирмата, в чийто склад е станал инцидентът. Санитарните власти през 2011 г. бяха категорични, че опасност за населението на Стамболийски няма.  
Месец по-късно най-сериозно облъчените заминаха на лечение във Франция. Един от облъчените почина на 11 юли във Военномедицинска академия. 71-годишинят Николай Генчев издъхнал вследствие на тежка сърдечна патология, но се предполага, че облъчването е ускорило сърдечната смърт.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини