30% от димитровградските ученици посягат към дрогата?

Среща по темата за наркотиците бе организирана снощи с общонст "Ново начало"

30 процента от учениците в три средни димитровградски училища вероятно употребяват наркотици. Това предположи на среща снощи в Димитровград Желяз Турлаков –ръководител на терапевтична общност “Ново начало”.

Дискусията се състоя в зала “Гросето”, която препълниха психолози, педагогически съветници, учители и родители от града.

Извода терапевтът, работещ повече от 10 години по проблемите на зависимостите, направил след проведените вчера три срещи в местни училища и на базата на своя опит. Активни и запознати с темата “Наркотици” нарече учениците от 9 до 12 клас в Димитровград Турлаков след разговорите си с тях.

Той посочи, че профилът на пристрастените днес е различен, в сравнение с този от преди 10 години. Има спад на употребата на хероин, а младите хора все повече са привлечени от синтетичната дрога -.амфетамин, метаамфетамин и др.

Около 40 000 души употребяват хероин в България, а 3-4 пъти повече ползват синтетична дрога, 50 000 са пристрастени към кокаина, заяви още специалистът и цитира данни от доклада на департамента на САЩ, според който наркозависимите у нас са над 300 000 души.

Турлаков посочи и един факт, подкрепен от психолозите, работещи по проблема – семейството на наркомана последно разбира, че той употребява дрога. От терапевтичната общност посъветваха родителите да водят откровен разговор с децата си, да общуват повече с тях и да са в течение на проблемите им.

“Паниката и ултимативния тон няма да ви помогнат, ако разберете че детето ви употребяха наркотични вещества”, каза Турлаков и посъветва да се търсят специалисти, работещи в тази сфера. Той описа механизма, през който преминават наркоманите по време на своя курс на лечение в терапевтичната общност. Това отнема поне 8-9 месеца, след което е ред на социализацията и промяната на начина на живот, каза експертът.

С димитровградската общественост се срещна и бившия наркоман Григор, който откровено разказа, че не се срамува, че е употребявал дрога. Заяви, че е преминал през ада, но днес, като част от екипа на “Ново начало”  иска да помогне на младите да не посягат към наркотиците.

Срещата бе организирана от Община Димитровград, Детски и младежки център и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни. Тя бе част от програмата на местната администрация за закрила на детето.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Педагози, психолози, родители дойдоха на срещата в зала "Гросето"
Желяз Турлаков /вляво/ и бившият наркоман Григор
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини