Натискат ни за американска захранка на бебета, мамите не щат

Привърженици на кърменето всяка година го правят публично, за да дадат пример

Все повече педиатри в Хасково предлагат хранителна програма за новородени, която изисква до 5-6 месец да се дава само кърма, като дори се изключва водата от менюто. Едва впоследствие новороденото може да поема каши и пюрета, а общата кухня се отлага за след първата година. За това разказва млада майка, която в мейл ни поиска специалист, който да и даде второ мнение по предложението на нейният педиатър. Всичките и приятелки захранвали детето по утвърдената българска традиция-със сокчета, пюрета и кашички след 3-я месец, а след 8-я с млечна кухня. Жената предпочитала този начин, вместо предложеният и "американски". Категоричното мнение на лекаря, което и прозвучало като нареждане, обаче я разколебало.

Haskovo.net се обърна към двама от най-известните детски лекари в Хасково, за мнение по казуса. За двамата се знае, че са поддръжници на различни начини за захранване на бебетата. 

Педиатърът д-р Марио Янакиев е привърженик на традиционната захранка. Становището му е съобразено с практиката на 90 % от майките, които след 8-я месец пристъпват към млечна кухня, а необходимостта бързо да се върнат на работа ги кара да дават рано децата си на ясла. „Ако до 6-я мецес детето е само на мляко, после трябва за месец-два да опита от всичко, което ще стресира организма“ смята той. А на ясла, без да е опитало от общата кухня, ще има огромни проблеми с адаптацията. По неговият начин, бебетата почват от 3-я месец със сокчета и плодови пюрета. От следващият започва постепенното включване на зеленчукови пюрета, безглутенови кашички, жълтък от яйце и така до общата кухня. Това не изключва кърменето ако разбира се майката има кърма. Просто нещата трябва да се редуват. 

На точно обратното мнение е д-р Николай Николов. „Американският начин е даже до първата година на мляко, в Европа е до 6-я месец“, коригира ни той. До третия месец е НАПЪЛНО забранено каквато и да е друга храна. „Лигавицата на стомаха още не е формирана, резорбират се цели молекули, което не трябва да се допуска“. Що се отнася за месеците до 6-я, единственото изключение от кърмата са плодови сокчета и пюрета. „В никакъв случай не и зеленчукови. Зеленчукът е храна, плодът не е“ категоричен е специалистът. Никакъв глутен в кашите, съветва още той. Белтъкът/ какъвто е глутена/ е основния алерген при децата. Според д-р Николов всяко 4-то дете в България е с алергия, а причината е изцяло в храненето. Що се отнася до такива работи като млечни кухни и ясли, докторът е категорично против. Кухните предлагат буламачи, а яслите са инкубатори на болести, поне в българският си вариант. На Запад яслите са с по 4-5 деца, тук с по 15-20, за какво здраве става въпрос, риторично пита той. 

Лекарите обаче са в консенсус, че всеки случай е индивидуален и трябва внимателно да се обсъди с майката. За предпочитане е избистрянето на възможностите да стане в консултация със специалисти, а не чрез образоване в социални мрежи и интернет форуми.

Г.Христов

Според прастара българска традиция, детето трябва да се кърми до 3-тата година. Според легендите така е бил отгледан Хан Аспарух
При разходка обаче, пюрето идва по-удобно
Привърженик на традиционния метод
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини