Василев започна ревизия на заявките за по-скъп ток

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще направи ревизия на заявките на държавните енергийни фирми за поскъпване на тока, подадени в ДКЕВР. Започват персонални промени в министерството.

Вчера стана известно, че всички енергийни дружества, включително държавните, искат увеличение на своите цени от 1 юли 2013 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев каза, че подадените заявки от НЕК и ЕСО ще бъдат ревизирани, защото там не са отчетени възможностите за промяна в микса и допълнителните резерви, които съществуват в системата. Той съобщи, че още днес ще бъде направен "първи преглед на всички числа отново, за да може те да станат реалистични".

Желанията за повишаване на цената на тока са, за съжаление, от държавни структури. Това пък каза служебният министър-председател Марин Райков. Той уточни, че изказването му е, за да разсее информациите за голямо повишаване цената на тока.

Какво заявиха НЕК и ЕСО

Двеге дружества са поискали съответно 27,98%а повишение на цената за пренос през електропреносната мрежа и 61,73 на сто повишение на цената за достъп до електропреносната мрежа.
 
Според НЕК добавката за зелена енергия трябва да се повиши със 176,94 процента, кафявата добавка - с 44,39 процента, а добавка "Невъзстановяеми разходи" - с 56,51 на сто.

Уволнения в МИЕТ

Асен Василев съобщи още, че започват персонални промени във ведомството. "Очаквайте включване в много скоро време", каза министърът в отговор на въпрос за кого става дума и откога ще започнат промените.

"В началото, когато започнахме работа в министерството, дадохме кредит на доверие на всички колеги, за да може те да си свършат работа и да преценим доколко добре и компетентно могат да си я свършат. Този кредит на доверие се изчерпва доста бързо", каза министърът.

Той съобщи, че до средата на май се очаква да има първи резултати от проверките на ЕК и СБ, които вече са започнали. Екипите на ЕК и на банката правят диагностика и анализ на електроенергийната система на България - на всички участници в системата.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини