Стойнев: Общините са с вързани ръце, играта на наши и ваши е вредна

Двама бивши министри и червени депутати от Хасковско, общински председатели, кметове от областта, общински съветници и експерти се събраха по покана на водача на листата на Коалиция за България Драгомир Стойнев, за да дискутират по темата. Костадин Паскалев, Емилия Масларова, бившият областен управител Райна Йовчева и кмета на Харманли, който беше символичен домакин на срещата, обсъждаха близо два часа проблемите в отношенията местна-общинска власт и проблемите на общините в работата по европейски проекти. 

„Националната политика е длъжник на местните власти. Първо ние много говорим за мерките срещу кризата, но забравяме мястото на общините в този процес. Те са буферът, който поема голяма част от напрежението. Т.е. сега те трябва да бъдат силните институции, а се оказват с вързани ръце. Играта наши и ваши общини е изключително вредна.”, обяви Стойнев, който бе поканил на срещата всички кметове и общински председатели от 11-те общини на областта.

Според него, който ще управлява тази държава трябва да каже от сега ще отпуши ли децентрализацията, ще се бори ли за нови правила специално при финансирането на европейски проекти”, смята Стойнев.

Ножът е до кокала и следващото управление трябва да отстрани онези пороци, които виждаме сега. Около 40% е корупцията в държавния сектор. Слушането е безобразие и организаторите му трябва да бъдат изметени от държавата. Първо трябва да възстановим държавността, после и принципа на децентрализация и самостоятелността на местните власти. Трябва да бъде променен и принципът на финансирането на проектите с евросредства, свята Паскалев. Той каза, че в във всички страни в ЕС между 60%-70% от средствата се получаван авансово и правилото важи не само за общините, а и за бизнеса. Следващото управление трябва да се ангажира да предоговори условията за финансиране. Той припомни, че не работи един изключително важен механизъм, около който преди е имало съгласие – всички законодателни промени трябва да подлежат на оценка за въздействието им върху местните власти.

Кметът на Харманли Михаил Лисков поиска да бъде разработен нов механизъм за работа при кризисни ситуации. Прескачането на институции, прехвърлянето на негативите върху местната власт, а позитивите върху националната се видя в с. Бисер, повтори се и в Перник. Проблемите на хората обаче не се решават, заяви Лисков.

Децентрализация, която прегърнахме преди 10 години остана проформа, трябва да се върнем към нея призова той. Екс-областният управител Райна Йовчева поиска от бъдещите депутати диалог, тъй като връзката между бенефициентите по европроекти и чиновниците, които правят рамката категорично не работи.

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини