Китайските храни-ментета

В огромен комунистически Китай с население от над един милиард души никой не бива да гладува. Колко жалко, че тази цел се постига само благодарение на това, че се използват опасни за здравето и живота на хората храни.

В дома на Лан Ян Фе е тихо. Пелени и детски играчки стоят неизползвани в ъгъла. Още поне няколко месеца Лан няма да може да държи на ръце малкия си син. “Заведох го при родителите ми в Южен Китай, защото въздухът в Пекин е ужасно лош. Тук все боледуваше, надявам се, че в провинцията при майка ми и баща ми ще се оправи”, казва младата майка.

Не само замърсеният въздух тревожи Лан. Плашат я и безкрайните скандали със замърсени хранителни продукти. Тя отваря пакет с две бурканчета мляко на прах – поръчала ги е от чужбина: “Чуя ли, че някой отива в Хонконг, поръчвам да ми донесат оттам мляко на прах. Купувам и в интернет – от чужди производители.”

Меламин в бебешкото мляко

През 2008 г. Китай бе разтърсен от огромен скандал именно със заразени млечни бебешки храни. Местен производител примесвал в храните химикала меламин. Тогава умряха 6 деца, а 300 хил. души заболяха. Оттогава насам много китайци вече не купуват местни продукти, а изобретателни търговци на дребно въртят свой бизнес – закупуват мляко на прах от чужбина и го предлагат в Китай през интернет. На много по-високи от реалните цени, разбира се.

Ченг Фен Те от университета в Пекин е експерт по хранителните продукти. “Все повече китайци живеят в градовете и са принудени да се снабдяват с индустриални хранителни продукти. Само че хранително-вкусовата промишленост е все още недостатъчно развита, липсват ясни хигиенни стандарти”, обяснява той. За да избегнат по-големите разходи за производство много китайски фирми не се грижат за сигурността на храните и използват вредни за здравето химикали.

Според експертите, нивото на остатъчните пестициди в плодовете и зеленчуците в Китай е далеч над допустимото. Съдържанието на хормони в месото често също е много високо. Според оценки, всеки десети литър олио се произвежда при отвратителни условия: корумпирани фирми извличат мазнината от хранителни отпадъци, подлагат я на химическа обработка и продават продукта си на магазини и ресторанти.

Контролът - мисия невъзможна

С две думи - за хората в Китай вече е почти невъзможно да се отърват от подправените храни. Държавният контрол се осъществява от прекалено много служби, той е прекалено децентрализиран и неефективен, казва експертът Фен Те. За сигурността на храните за близо 80 000 души отговарят 7-8 служители. Освен това в Китай има стотици милони фермери и хиляди фирми, които произвеждат хранителни продукти. Контролът върху тях е на практика невъзможен, а и службите често си затварят очите за порочните практики на производителите. Големите фирми създават работни места и плащат данъци, властите пък им се “отплащат”, като си затварят очите за техните нарушения.

На китайците обаче вече им е дошло до гуша от несигурни и подправени хранителни продукти. След всеки пореден скандал в различни сайтове се разразява буря от гневни изблици срещу държавата. Особено хората от средното съсловие вече много внимателно подбират храните, които купуват. Затова и избягват държавните пазари, гледат да купуват биологично чисти продукти от био-кооперативите, т.е. от възникващите все повече в Китай сдружения на дребни фермери. “Те не продават стоки с държавен сертификат. Всичките им продукти са собствено производство и контролът върху тях е частен. Имам им доверие”, казва 40-годишната юристка по образование Йен Юй.

Източник: dw-world.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини