МВР: Внимавайте за крадци по празниците!

От МВР зоват за повече бдителност по празниците

За повече бдителност и повишено внимание в празничните почивни дни, призовават от полицията. Традиционно в навечерието на Възкресение те организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността, като предприемат мерки за гарантиране сигурността на имуществото и безопасността на гражданите.

Специалистите по сигурността съветват гражданите при отсъствие през празничните дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им.

Те предупреждават, че по време на празници традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитани от джебчиите места.

От “Охранителна полиция” съветват също по време на път, ако се наложи ремонт на автомобила на пътното платно хората да бъдат бдителни по отношение на предложената от “случайно” спрели помощ.

През пролетните празници зачестяват също кражбите и измамите при търговия с животни. Предварително се осведомете за имената и номерата на автомобилите на купувачите, а при разплащане - проверете дали получените пари са истински, съветват от полицията.

Допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението, най-вече при входно-изходните артерии ще предприеме полицията. Допълнително присъствие на униформени ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове. Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани и обезопасителните системи за превозването на децата, изправност на автомобилите, наличие на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и др.

Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени, е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол. При тези инциденти потърпевши са предимно пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори, припомнят от полицията.

За да не бъдат помрачени празниците, пътните полицаи съветват: - Организирайте пътуването си така, че да избегнете пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието.

- Преди пътуването прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми.

- Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. - Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен.

- При движение в колона не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

- Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще ви гарантира време за реакция.

- Непременно поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

- Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, увеличете двойно дистанцията, за да избегнете сблъсък.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини