Втора глобална седмица на безопасността на пешеходците

Втората глобална седмица „Безопасност на пешеходците” по инициатива на Организацията на обединените нации стартира от днес до 12 май.

През този период и целия месец юни служителите на Пътна полиция ще контролират най-рисковите участъци и кръстовища. Униформените ще следят за спазването на правилата за пресичане и движение на пешеходците, и на водачите.

Под сериозен контрол чрез дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места ще са специализираните полицейски операции „Запази пешеходеца!”.

Друга от инициативите през тематичната седмица са беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите. Те ще бъдат изнесени пред деца и младежи от училища в рискови райони от пътните полицаи.

На Регионалните инспекторати по образованието ще бъде предоставена статистика и анализ на пътните инциденти с деца и юноши на съответните територии, както и препоръки за избягване на рискови ситуации.

До 30 април от „Пътна полиция” ще изготвят предложения до общините за обезопасяване на рискови за злополуки с пешеходци улични отсечки и кръстовища и за отстраняване на препятствия, които принуждават пешеходците да се движат по пътните платна. Ще бъдат отправени препоръки за монтиране на средства за принудително намаление на скоростта и допълнително осветление в зоната на рискови пешеходни пътеки.

 През първите три месеца на 2013 година са настъпили 484 тежки пътни инцидента, загинали са 23–ма и са ранени 485 пешеходци. 17 от загиналите са на възраст над 64 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Iv
    Ivan_1367845943
    15 -2
    16:11, 6 май 2013
    Миииии не само водачите на МПС са виновни.Пешеходците си пресичат където си искат.На 2 метра е пешеходната пътека и ги мързи да минават.Не трябва да има само глоби на водачите а и на пешеходците.
Последни новини