Намериха „бразилската Атлантида”

Според учените т.нар. "Възвишение Рио Гранде" може да е част от континента, който се е потопил под водата преди милиони години. Необичайна находка от океанското дъно на 1500 км югоизточно от крайбрежието на бразилския щат Рио де Жанейро стана предмет на оживени научни дискусии. Според директора на отдела за минерали в Геоложката служба на Бразилия Роберто Вентура Санрос "става дума за откриването на бразилската Атлантида", предаде ИТАР-ТАСС.
При геоложки изследвания на отдалечени от брега участъци на океанското дъно преди две години били добити скали, които след изследване се оказали гранит. Той обаче е смятан за типичен континентален минерал и първоначалните хипотези били, че става дума за грешка. Нови изследвания, проведени заедно с японски учени при използването на дълбоководен апарат, разсеяха тези съмнения.
Според учените т.нар. "Възвишение Рио Гранде" може да е част от континента, който се потопил под водата преди милиони години, при разделянето на Африка и Южна Америка и се образувал Атлантическият океан.
Изследванията на "бразилската Атлантида" имат не само научно, но и геополитическо значение. Учените възнамеряват да предложат на правителството да заяви своите права над "Възвишението Рио Гранде", ако бъде доказано, че тази част от океанското дъно има континентална структура.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини