Учени намериха следи от Атлантида

Shinkai 6500

Няма доказателства, че гранитът, открит на дълбочина 950 м в Атлантически океан, е точно от описания от Платон потънал континент. Но скалата е от континент, в това няма съмнение, и самите учени на шега го наричат Атлантида.

Бразилски и японски геолози открили в Атлантически океан следи от гранит, на 1500 км от Рио де Жанейро. Според Роберто Вентура Сантоc (Roberto Ventura Santos), възможно е платото да е било част от континент, потънал при отделянето на Африка от Южна Америка преди милиони години. Учените на шега нарекли този континент "Атлантида".

Гранитът се смята за континентална скала. За първи път следи от него геолозите намират на подводното плато Рио Гранде в южната част на Атлантически океан преди две години. През април бразилско-японска група учени на обитаемия подводен апарат Shinkai 6500 изследва по-подробно участък от подводното плато. Така започнали да достигат до извода, че става дума за част от континент. За да го докажат обаче предстои да направят сондажи, което се планира да извършват до края на 2013 год.

Намерената скала е 10 метра висока и приблизително толкова в диаметър. Освен гранит на платото са открити  кварц и базалт. Изкуствени съоръжения не са открити.

Според легендата, изложена в трудовете на Платон, Атлантида тя е обитаем остров, расположен в Атлантически океан. Островът заедно с жителите му потънал за един ден при земетресение и наводнение, станали около 9500 год. преди нашата ера. Относно Атлантида има много спорове и хипотези, но до днес няма никакви научни доказателства за съществуването му.

Според съвременната геология Африка и Южна Америка са били част от суперконтинента Гондвана. В него влизали и Антарктида, Австралия и тектонични блокове от Индустан и Арабия. Гондвана се разделил на части преди около 150 млн. години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини