Най-после: Забързват линейките с директна връзка през 112

Линейките ще могат да реагират значително по-бързо

От началото на следващата седмица всички сигнали, които постъпват на спешния телефон 112 и са свързани с медицински проблем, ще се приемат едновременно и в съответния областен център за спешна медицинска помощ чрез конферентна връзка, съобщават от Министерството на здравеопазването. До пробивът в обслужване на пациентите със спешно медицинско състояние се стигна след нарочна среща между МВР-министъра Петя Първанова и този на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. 

Така, при сигналите, които касаят здравословното състояние на гражданите, в разговора ще участва едновременно и диспечер от Спешната помощ. Той ще може своевременно да уточни естеството на случая и незабавно да насочи медицински екип към съответното място в своя град. Освен че не е медицинско лице да прецени ситуацията, операторът на 112 досега на практика забавяше сигналът при препредаването му към съответния регионален център. Процедурата отнемаше от няколко, до няколко десетки минути. По справка с хасковските линейки, дори и при най-голямо бързане, спешният екип може да пристигне на мястото на повикването след не по-малко от 12-13 минути. Другият проблем бе, че операторът в Кърджали/ където разпределят повикванията за Хасково/ не е запознат с географията на града и понякога дава неверни ориентири за местопроизшествието, което праща спасителните екипи/линейки, пожарна/ на зелен хайвер. Преди две години например, от 112 бяха съобщили за пожар при „двореца“ което хасковските пожарникари разтълкуваха като Замъка. Само дето там нямаше пожар.

При друг куриоз от декември 2011-та година пък, хасковлия припадна на улица Преслав, но до пристигане на линейката/24 минути/ човекът се свести и си тръгна. 

След като връзката стане директна, хората които ще отговарят за проблема ще са в течение за секунди, а пациентът ще може да бъде обслужен за минути, в зависимост от растоянието.

С цел стиковане на системата, началникът на ЦСМП Хасково д-р Петя Радева днес е в Кърджали за разговори с ръководството на регионалният център на тел 112.

Г.Христов

13-ти декември 2011-хасковлия припада на Преслав
....и си тръгна по живо по-здраво 20 мин по-късно
5 мин по-късно пристигна линейка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини