Рожденият ден на Буда

Рожденият ден на Буда е общонароден празник за страните от Далечния изток. Той е подвижен за Григорианския календар, тъй като се чества в 8-мия ден на 4-тия месец на Китайския лунен календар. Датата варира от края на април до края на май. Събитието се отбелязва официално в Хонконг, Макао и Южна Корея. Според вярванията на будистите фенерите, използвани за украса на този празник, символизират мъдростта, която те предоставят на света чрез светлината си.

В Непал е прието, че този празник се чества през май в деня на пълнолунието. Едно от имената на фестивала там е “Пурнима” или пълнолуние. Обичайно облеклото е чисто бяло, а консумацията на вегетарианска храна е традиция. 

Южна Корея празнува рождения ден на Буда в продължение на една седмица. Из цялата страна улиците и храмовете са украсени с фенери, а в първата вечер гала парадът е дълъг километри и преминава право през сърцето на Сеул. В деня на раждането на Гаутама Буда много от храмовете предлагат безплатна храна и чай на посетителите.

Шри Ланка отбелязва деня с един от най-големите фестивали през годината. Хората задължително спазват ритуала и украсяват къщите и улиците със свещи и специални фенери. Някои магазини дават безплатна храна на хората, а на определени места се правят постройки от електрически крушки, които от разстояние представят сцени от живота на Буда.

Куинсланд, Австралия, празнува раждането на Буда от 1997 г. насам. Щатът с най-много аборигени в страната е превърнал събитието в един от най-големите и комерсиални фестивали през годината. Ежегодно той привлича над 200 000 посетители. Фестивалът е предназначен за всеки независимо от възрастта, религията или културните ценности. Важна част от събитието е практикуването на трите добри постъпки – прави само добри неща, изговаряй само добри думи и си мисли добри неща, но да не се забравя и консумацията на добра храна. На разположение са щандове със сладки и кисели вегетариански ястия от Китай, Тайван, Малайзия и Япония. Главното събитие по време на фестивала е къпането на Буда. Този ритуал се извършва за постигане на хармония и вътрешен баланс. Човек свива колене върху възглавница, пълни голяма лъжица с вода и я излива три пъти върху малка статуя на Буда. По време на ритуала се изричат молитви за справяне със зли помисли, извършване на добри дела и помощ за спасение на всички живи същества.

Легендите разказват, че раждането на Принц Сидхарта е предвождано от необичайни и предвещаващи добро знаци. В този момент небето е било кристално чисто, слънцето е сияело силно, цветята са цъфтели, а птиците са пеели. В небето са се появили дракони, които са бълвали две струи вода – топла и студена. Тези струи са се смесили и нежно са облели новородения принц. От този момент до днес будистите по целия свят празнуват раждането му използвайки благовонна вода, за да полеят образа на Буда.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини