До месец ясно дали хасковски прокурор ще разследва Бойко Борисов за Чакъра

До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще реши дали да възобнови делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра от Харманли. Ако бъде възобновено, то ще се води от хасковската окръжна прокуратура, тъй като с промени в Наказателно-процесуалния кодекс производствата срещу полицаи се поемат от гражданските съдилища, вместо от военните, както е било по време на тогавашното разследване.

През декември 2003 г. 48-годишният мъж загина след акция на МВР, ръководена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

В решението си от 6 ноември 2012 г. по делото "Димов и други срещу България" Европейският съд по правата на човека в Страсбург констатира нарушение Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (право на живот), заради неефективното разследване на обстоятелствата, при които е загинал Чакъра.

При полицейска акция на 10 декември 2003 г. Димов бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли. Стрелбата продължила много след като той престанал да дава признаци на живот.

След получаване на присъдата от съда в Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото "Чакъра", което е в следствие на решението на ЕСПЧ.

На вчерашното заседание на ВКС стана ясно, че в искането са подчертани няколко безспорни факта: че полицейските сили са били многобройни срещу един-единствен човек, че са използвани мощни гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал Чакъра, че разследването е непълно, тъй като не са разпитани "барети" от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР, за да не се разкрие тяхната самоличност.

Делото за смъртта на Чакъра беше водено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, която го прекрати през 2005 г. Досега официалната версия по случая бе, че Чакъра се самоубил с граната, преди домът му да бъде атакуван с гранатомети. Новото разследване трябва да я потвърди или отхвърли.

В решението на Европейския съд Бойко Борисов бе посочен поименно не просто като участник, а като ръководител на акцията. Към материалите по делото в Страсбург, близките на Чакъра бяха приложили интервю на Борисов от май 2004 г., в което той заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

Според източници на Haskovo.net ако делото бъде възобновено, то ще бъде разпределено на един от тримата обвинители в Хасково - Петър Мидов, Павел Жеков или шефът на окръжна прокуратура Иван Ванчев.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини