Историята на една добре изработена английска реклама

Една английска телевизионна реклама се състезава за титлата най-добър спот в света, изработен за безалкохолна напитка тази година. Adweek й обръща специално внимание в просторен материал, в който изяснява тайните на идеята й, криейтив изпълнението и копирайтинга, които разкриват повече от работата на световноизвестната агенция Bartle Bogle Hegarty (BBH), Лондон.

Идеята

Тя се основата на неочаквания край. Засуканите сюжети невинаги са добра идея за реклами. Клиповете имат нужда да бъдат силни и въздействащи, но когато разчитат предимно на ефекта на изненадата, точно той може да ги провали след като са били гледани за първи път. BBH Лондон има опит в това и умело избягва момента. В този чудесно направен нов спот за портокаловите сокове Robinsons във Великобритания тя представя продукта като първата напитка, която се избира у дома след уморителен ден на енергични семейни игри и забавления. Накрая идва разкритие: двете момчета, показани да си играят заедно и да споделят по детски деня си са повече от приятели.

Моля, гледайте клипа по-долу. 

Майсторски копирайтинг 

Ако сте видели рекламата знаете, че накрая се оказва, че момчетата са баща и син. Бащата е най-добрият приятел в детството на момчето – главен герой. Но това разкритие в сюжета е изработено интелигентно, с малки улики в развитието му, които да накарат зрителя да гледа рекламата й втори път. След като знае какви са ролите на двамата и финала й. Вторият, третият преглед стават почти толкова богато за зрителя изживяване, колкото първия, защото знаците на копирайтинга са там, ако се вгледате внимателно. 

Едното момче в кадрите хвърля камъчета в реката много по-далеч от другото. Закача го по теми, свързани с момичета. По-силен е. Дори извиква срещу него „Аз съм баща ти” с гласа на Дарт Вейдър. Това е бащата. 

„Когато родители си играят с децата си, те са по-скоро най-добри приятели. Това ни даде интересен начин да разгърнем баналната, добре известна идея (в рекламата) за децата и родителите им, които се забавляват заедно”, разказва криейтив лицата на BBH, работили по проекта, Мат Морланд, Крис Кларк и Хамиш Пайнъл. „Откриването на бащата като дете бе моментът Еврика, но хватката не бе да се издава играта твърде рано”, казват те. 

„Създадохме много, добре оркестрирани улики… които не искахме хората да схванат от първото гледане. Поставянето на реда в сюжета в правилно бе постоянно главоболие в монтажа”, допълват авторите от BBH. 

Посланието 

Хубаво е да бъдеш баща, но е по-добре да си приятел. 

Таглайн: Играйте до ожадняване 

Арт режисура, филмиране 

Режисьорското дуо Si & Ad от Academy Films засне спотът за три дни в Кейп Таун, Южна Африка. Криейтив директорите искаха визуалния елемент да се възприеме от зрителя като „обстановка на безвремието”, за да могат както децата, така и родителите да се свържат с героите в него. Говоренето става все повече от сцена на сцена, за да се обогати кулминацията. „През цялото време знаехме, че ще има известно количество диалог във филма, но бяхме истински изненадани, когато първият ни монтаж съдържаше толкова много думи”, разказват. Внезапно се получи не просто реклама, а кратък филм”. 

Таланти 

Агенцията търси надлъж и шир в рамките на кастинг две момчета за водещите роли. Накрая открива Том и Калъм, за които „човек никога не би предположил, че току що са се срещнали”. Те незабавно са изградили приятелска връзка, която е продължила в рамките на снимките. 

Саундтрак

Музиката е парчето „July” на Youth Lagoon от 2011 г. 

Целият диалог е заснет на място, което прави звука дотолкова непосредствен, колкото трудно би се получил в студио. 

Медийно излъчване 

Спотът бе показан за първи път в рекламния блок на „Великобритания търси талант” на 4 май по британската ITV1. Върти се в 30 и 60-секундни версии в ТВ ефира, както и онлайн.

Самата реклама

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини