Байерн Мюнхен е новият крал на Европа

2:1 – това се оказа печелившата комбинация при третия опит на „Байерн Мюнхен” да спечели Шампионската лига. Баварците изстрадаха успеха си, но на „Умебли” те вдигнаха ушатата купа и хвърлиха в див екстаз милионите си почитатели.

Срещата започна с по-агресивна игра на „Дортмунд”, като жълто-черните лека-полека наложиха и териториално превъзходство. Не закъсняха и положенията в тяхна полза – Мануел Нойер спаси с крак удар на Якуб Блачиковски, който го беше хванал в крачка, а след това Марко Ройс проби много умело през центъра и стреля с левия крак, но право в Нойер.

След 30-тата минута „Байерн” обаче отвърна на удара, след като центриране отляво с малко шанс и след рикошет кацна на главата на Марио Манджукич и той стреля много опасно, но Роман Вайденфелер изби с една ръка. Последва удар на Данте след корнер, но отново малко над гредата. А след това Ариен Робен се измъкна сам срещу стража на „Дортмунд”, но подходи крайно несериозно и стреля от неудобна позиция с левия крак, вместо да излъже излезлия да го пресрещне Вайденфелер.

В 42-рата минута след дълъг пас топката рикошира по уникален начин първо в Ариен Робен, после в Невен Суботич и в крайна сметка изведе холандеца сам срещу Вайденфелер. За пореден път обаче Робен нацели вратаря на жълто-черните в главата, вместо да вкара и докара нервна криза на феновете на баварците.

Второто полувреме започна с лек натиск на „Байерн” и 12 минути след началото на частта след корнер по чудо Данте от два метра не вкара, след като стреля слабо с глава и Вайденфелер улови. В следващата атака обаче стомната се счупи – Робен и Франк Рибери разиграха добре на левия фланг, холандецът се измъкна в наказателното поле до аутлинията, сви топката и на празна врата Марио Манджукич откри резултата – 0:1.

„Дортмунд” обаче реагира бързо и в 67-та минута Данте направи страшно глупав фаул, ритайки в корема в наказателното поле Марко Ройс – дузпа. За дтопката застана Гюндоган, който със силен удар в долния ляв ъгъл изравни – 1:1.


„Байерн” веднага се хвърли в атака и по чудо след десет минути не изравни, когато Томас Мюлер на скорост премина през защитата на „Дортмунд” и излъга и Вайденфелер, но след като сви топката към вратата на самата голлиния Невен Суботич с шпагат спаси положението. Пет минути след това Томас Мюлер се измъкна сам срещу Вайденфелер, но загуби равновесие и не подаде хубаво към свободния Манджукич. А Алаба също тества Вайденфелер с много силен удар с левия крак, но вратарят на символичните думи спаси.

Мачът отиваше към продължения, когато в 89-тата минута Франк Рибери получи с гръб към вратата топката, пусна на влизащия на скорост Робен, който излезе сам срещу Вайденфелер и плъзна леко кълбото, вкарвайки за 1:2.

Това се оказа и последният шанс в мача, като "Дортмунд" нямаше възможност да отвърне на удара и след последния съдийски сигнал на Никола Рицоли играчите на "Байерн" вдигнаха триумфално ръце като новите крале на Европа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини