Григор Димитров е първият българин с мач в трети кръг на турнир от Големия шлем

6:1, 7:6 (4), 6:1 – това е цифровото изражение на победата на Григор Димитров над младия французин Лука Пуй във втори кръг от най-големия турнир на землена настилка в света - "Ролан Гарос". Победата осигури на българина участие в трети кръг на състезанието, което е рекорд за българския мъжки тенис, а там най-вероятно Григор ще играе със световния номер едно Новак Джокович.

Първият сет премина за експресните 27 минути, като Григор даде само гейм на младия французин. Само в първия гейм българинът имаше трудности, тъй като Пуй стигна до точка за пробив, но само толкова. Григор проби във втория гейм след минаващ удар и в шестия след двойна грешка на противника при 15:40, а след това затвори комфортно частта с бекхенд контрапие.

Втората част започна отново с ранен пробив за Григор – за 2:1, като разиграването, с което стигна до точка за пробив, спокойно може да претендира за най-хубавото в мача. При него българинът направи къса топка, французинът я стигна и изигра силен удар, но Димитров с невероятен рефлекс хвана волето и завърши печелившо. Григор обаче се отпусна в шестия гейм и Пуй върна пробива при третата си възможност след куп непредизвикани грешки на нашето момче.

Логично сетът се реши в тайбрек, като дългият гейм започна с разменени минипробиви, но Григор успя да дръпне с 4:2 точки след нов пробив в подаването на Пуй. Това се оказа достатъчно и Димитров затвори със 7:4 точки тайбрека след грешка на опонента от форхенд.

След прекъсване от около два часа заради дъжд, третият сет започна по познатия сценарий – ранен пробив за Григор, който се възползва от грешка на Пуй при четвъртия си шанс в гейма. Предишните три бяха спасени след смела игра на французина. Димитров затвърди пробива, но в петия гейм трябваше да спасява 15:40 на свой сервис. Нашето момче се справи с ас и смела игра от основна линия, като взе инициативата и не позволи на французина да атакува.

Точно тогава обаче заваля отново и феновете трябваше да чакат още час и половина преди мачът да бъде подновен. Веднага при подновяването Димитров проби за 5:1 след две хубави комбинации, а след това взе мача при втория си мачбол след два удара на линията.

Така Григор очаква в следващия кръг победителя от мача между Новак Джокович и Гуидо Пея. Ще е осмото чудо на света това да не е сърбинът. Григор вече има три мача с Ноле, в които записа една победа и две загуби. Първата среща на двамата е на Мастърса в Шанхай през миналата година, когато Димитров загуби с 2:6, 3:6. През тази година в Индиън Уелс Григор отново загуби, с 6:7, 2:6, но на Мастърса в Мадрид световният номер едно преклони глава пред нашето момче - 7:6(6), 6:7(8), 6:3.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини