Следят с повишено внимание нивото на Дунав

506 сантиметра е измереното тази сутрин ниво на дунавските води при Видин. Покачването за последното денонощие е от 16 сантиметра, съобщава БНР.

При Ново село са отчетени 475 сантиметра след повишение от 15 сантиметра.

Тези стойности са обичайни за сезона, но предвид прогнозираното от Министерството на околната среда и водите покачване на нивото на дунавските води, е обявен жълт код за повишено внимание.

Въпреки че засега не се налага, в отговор на предупреждението от МОСВ за повишено внимание за риск от наводнение, нивото на река Дунав в началото на българския участък се измерва два пъти дневно, съобщи Стилиян Пешев, главен инспектор в областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин.

До достигане на критичната за Видин стойност от 7,5 метра, при която се обявява първият етап от плана за реагиране при високи дунавски води, остават около 2,5 метра.
Преди месец критичната граница бе надмината и в продължение на две седмици бяха в сила всички мерки за повишено внимание - ежедневно наблюдение на защитните съоръжения и отводняване на заблатените от високи подпочвени води земеделски земи.

Оперативните органи за защита от наводнение имат готовност за реагиране при прогнозираните от екоминистерството нива, но засега няма абсолютно никакви основания за притеснение.

Проливните дъждове в Западна Европа доведоха до обявяване на извънредно положение в Чехия.

Евакуирани са болници. Много предприятия спират работа, тъй като придошлите реки нанасят поражения върху базата им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини