Играта е ва банк за олигархична династия

В момента България не просто се управлява от олигархия. Прави се нахален опит в лицето на всички да се създаде олигархична династия, неподвластна на времето и независима от изборните резултати. Социалните мрежи в петък се надпреварваха в намирането на най-добрия образ по повод избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Все едно Ал Капоне да би станал шеф на ФБР", "И братя Галеви да поемат МВР" и т.н. Всички тези остроумия улавят пълната абсурдност на ситуацията.

Каква беше официалната позиция на лидера на БСП Сергей Станишев защо са избрали Делян Пеевски:

"Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната."

Е, Делян Пеевски олицетворява по категоричен начин всичко това, срещу което според БСП той е най-подходящ да се бори (такива мнения се чули всъщност и на обсъждането в групата на социалистите в петък следобед, след като номинацията беше гласувана, а депутатите започнаха да твърдят, че сега осъзнавали какво са направили).

Уважаеми читатели, в момента, в който четете този текст, г-н Делян Пеевски все още е:

- избран от парламента председател на най-мощната силова институция в изпълнителната власт - ДАНС, с неограничени правомощия, комбинираща разследващи и информационно-аналитични функции

- депутат от ДПС (въпреки че според повечето юристи той не би следвало да бъде такъв, но начинът, по който ДПС подхожда, подсказва, че ще бъде направен опит незаконно да бъде спасен депутатският му имунитет)

- медиен магнат - неговото семейство заедно с банкера Цветан Василев (Корпоративна търговска банка) контролират голяма част от печатните медии, включително повечето жълти издания, множество сайтове, ТВ7, имат почти пълен монопол върху отпечатването и разпространението на печатни издания, пълен монопол върху дигиталното разпръскване на телевизионен сигнал на територията на България...

- "представител на гражданското общество" - председател е на медиен съюз, в който членуват собствените му медийни компании и като такъв e член на УС на Българския медиен съюз

- едър финансист и индустриалец - заедно с Цветан Василев контролират огромно количество активи в икономиката, между които БТК, "Булгартабак", КТБ, ЗАД "Виктория", "Техномаркет", ИПК "Родина", "Рубин" - Плевен, и много други

- действащ магистрат - с впечатляващо мнозинство от 18 гласа "за" ВСС гласува да възстанови статута му на следовател в националното следствие, като работното му място се пази, докато той е депутат.

Олигархията

е управление на користно малцинство, което чрез контрол над всички власти, медиите и финансовите ресурси успява да възпроизвежда властта си и да продължава да преразпределя по корупционен начин публични блага в полза на членовете на олигархията.

Няма друг известен пример в българската политическа история освен Делян Пеевски, който по по-нагледен начин да олицетворява недопустимото срастване на изпълнителна, законодателна, съдебна власти с едри икономически интереси, медии и псевдо гражданско общество. Достатъчно е Сергей Станишев да прочете горните факти и сам да си отговори дали е допустимо най-големият олигарх да поеме борбата с олигархията.

И, да, защото страната не може повече да търпи тази арогантност, наглост и постоянно източване, само часове след избора на Пеевски десетки хиляди излязоха на протест, за да свалят правителството, което иска да институционализира олигархията.

Схемата на срастване на политическа власт с икономическа и медии, на която Делян Пеевски и Цветан Василев станаха лица и лого, е развитие на базовата идея, по която функционираше ДПС още от ранните години на демокрацията. Технологията е следната: гласовете дават политическа власт, властта се използва за корупционно забогатяване, с парите и икономическите зависимости се купуват повече гласове. И така отново - повече власт и влияние - още повече пари и т.н.

ДПС държеше в икономическа зависимост избирателите си и в замяна те гласуваха неизменно за Доган. Поради спецификата на етническия вот ДПС остана единствената партия, която избирателите никога не наказват на избори, защото зависят финансово от нея.

Това беше моделът на ДПС до началото на този век. Това беше достатъчно партията на Доган да бъде балансьор, но недостатъчно, за да поеме кормилото на държавата и създаде олигархична династия. Династия, в която схемата се запазва, а лицата нямат значение.

Най-просто казано,

Новата ДПС формула за властта в България

е следната. През влиянието си върху съдебната власт, следствие и прокуратура, тайните служби, медиите, икономическите регулатори се държи в шах всеки политически и бизнес конкурент. За избирателите формално има избор, но реално не. Каквато и конфигурация да се получи след изборите, в крайна сметка става каквото ДПС поиска. Последните събития с унизителното подчиняване на БСП на волята на ДПС са ярко доказателство на тезата. Сергей Станишев изпадна в ситуацията - или да се подчини на ДПС, за да направи правителство на всяка цена, или да подаде оставка като лидер на БСП заради изборната загуба. Той избра да се подчини.

Подобно беше положението с ГЕРБ, но не толкова видимо. Нито един интерес на ДПС не беше сериозно засегнат. Освен на-големите, ГЕРБ и БСП, една по една всички политически партии и лидери постепенно бяха поставени в зависимост, заплашени, оплюти или непреодолимо изкушени от конгломерата ДПС и многобройните му измерения - финансовата група около КТБ, медийната империя на Пеевски, лобитата в съдебната система и независимите регулатори.

Много съществена роля тук имат тайните служби и информацията, с която те разполагат. Компрометиращата лична информация е една от най-честите схеми за изнудване и контрол на политици и висши магистрати. Не случайно ДАНС се оказа толкова ключова институция и заради информацията и репресивната й сила Пеевски поиска да я оглави лично.

Напълно съзнателно и последователно в продължение на над 10 години ДПС кадруваше в съдебната система. В момента партията на Доган има абсолютно мнозинство във ВСС и множество съдии, прокурори и следователи в системата. (Интересен факт е, че двете теми, по които ГЕРБ и ДПС са гласували еднакво, са решенията, свързани с избор на кандидати за ВСС и закони, свързани с "Булгартабак". Иначе на повърхността ГЕРБ беше на власт, а ДПС опозиция.

Мнозинство на ВСС, което възстанови Пеевски като следовател, избра шефовете на Върховния административен съд, националното следствие и главния прокурор, с което правосъдната примка на ДПС стана направо смъртоносна.

На медийния фронт след серия безразборни придобивания и изхарчени над 250 милиона лева конгломератът придоби десетки медии, концентрирани около Нова българска медийна група (формално собственост на Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски и ТВ7, но и много други със скрита собственост.) На ГЕРБ групировката дължи монопола в телевизионното разпръскване и затвърждаването на монопола в разпространението на вестници заради сливането на търговията на вестници и цигари.

Най-сериозно развитие пред последните години имаше в нарастване на икономическото влияние. То стана възможно заради задълбочаването на финансовата криза и в същото време безпрецедентната подкрепа от страна на държавата към КТБ. Парите на държавните фирми и преди си бяха концентрирани в КТБ, но при управлението на Бойко Борисов се удвоиха до 1.2 - 1.3 млрд. лева. С такова безплатно и безконтролно финансиране групировката придоби още медии, БТК, "Техномаркет", "Булгартабак" и много други фирми.

Сделката за "Булгартабак" ще остане най-срамната за ГЕРБ, защото под личното ръководство на тогавашния премиер Борисов Агенцията за приватизация прие абсурдни квалификационни критерии, които прогониха нормалните инвеститори и в крайна сметка държавата продаде "Булгартабак" на единствения кандидат, групировката на ДПС - КТБ, бегло прикрита зад руската банка ВТБ.

Когато играеш ва банк и загубиш

В момента през легитимната власт на парламента и възползвайки се от малодушието на БСП, олигархичният кръг около ДПС игра ва банк и по същество се опитва да осъществи държавен преврат.

Целта е да създаде династия. Делян Пеевски заедно с Лютви Местан се явяват второ поколение в нея след основателя Ахмед Доган. Не случайно за най-вероятен инициатор на назначението на Пеевски начело на ДАНС се сочи именно Доган (публично БСП и ДПС казваха - премиерът Орешарски го предложи, но днес премиерът Орешарски каза, че е било обсъждано със Станишев и Местан, и упорито отказа да назове кой е излъчил номинацията - "трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС") .

Как обаче се разбива олигархична династия? Когато играеш ва банк и загубиш, би следвало да загубиш всичко. Никой от актьорите в този сценарий днес няма право и на минута повече политически живот.

Бързо трябва да се тръгне по обратния път, по който е вървяно досега. С много прозрачност, законност, мандатност, отнемане един по един на всички лостове за шантаж и обогатяване. Изваждане на парите на държавните фирми от КТБ, прекратяване на финансирането по европейски програми към медиите на Делян Пеевски, радикална реформа в съдената система и регулаторите, които да ги направят независими от олигархията.

Обновяване на политическата система - нови лица и нови партии, неподвластни на волята на династията.

Изисква воля, време и безкрайна гражданска енергия. Дано. Заявката на площад "Независимост" е такава.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини