Ердем Гюнюз, "Стоящият прав човек". Протести и арести в Турция

Ердем Гюнюз, "Стоящият прав човек"

Турската полиция проведе мащабни операции в Истанбул и Анкара, при които бяха арестувани десетки хора заради протестите срещу правителството, които разтърсват страната от края на май. 

Операцията се провежда в рамките на правителственото разследване на събитията в парка "Гези” и площад "Таксим", откъдето тръгнаха масовите демонстрации. 

Сред задържаните в Истанбул са членове на Социалистическата партия на потиснатите (ESP) - малка формация, която е активна при протестите, съобщиха от адвокатската колегия на Истанбул. 

Служители на реда нахлули и в сградата на ежедневника "Атилим" и на осведомителната агенция Еткин, приближени до партията. 

Арестуван е и зам.-председателят на ESP Алп Алтиньорс. 

Местни медии съобщиха за арестуването на 30 души в Анкара, на 13 в Ескишехир и за полицейски операции в още 18 провинции. 

Турската полиция вече арестува близо 600 души в неделя в Истанбул и Анкара при протестите срещу правителството. Правосъдното министерство пък подготвя проект за регламентиране на престъпността в Интернет, който има за цел да ограничи ролята на социалните медии в протестите. 

В понеделник в Турция се проведе мащабна стачка срещу полицейското насилие. Работници от трите най-големи синдиката в Турция изпълниха улиците, водещи към площад "Таксим", който е блокиран от мащабното присъствие на силите на реда. 

Те се опитаха да се съберат на площад "Таксим", но полицията им попречи и множеството бе разпръснато с гумени куршуми и водни оръдия 

През нощта срещу вторник отново се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицаи, а турската полиция за пръв път упражни и насилие срещу журналисти, които отразяваха събитията в Истанбул. 

Нова форма на протест в Турция – ”стоящият човек” 

На този фон, след като турската полиция забрани демонстрациите на истанбулския площад "Таксим", протестиращите възприеха необичайна форма на протест, съобщиха информационните агенции. 

В понеделник вечерта мъж застана в поза ”мирно” по средата на площад ”Таксим”, носейки портрет на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк в ръцете си. Той остана няколко часа в тази поза, без да предприема никакви действия. Турските медии го нарекоха "Стоящият прав човек" на протеста на площада Таксим. Само час по-късно стотина души се събраха около него и започнаха да стоят, без да се движат и да говорят. 

Името на човека е Ердем Гюнюз. Неговата форма на едноличен протест е решение за заобикаляне на забраната за събирания на площада. В събота полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да прогони хилядите демонстранти от площада и парк ”Гези”, лишавайки ги от символичното сърце на техния протест. 

По-късно новата форма на протест стигна и до Анкара и Измир.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини