22 деца с изгаряния на краката, танцували по нагорещена сцена

22 деца между 11 и 13 години от Украйна, играещи модерен балет, бяха приети по спешност в МБАЛ-Бургас с изгаряне на краката.

В късния следобед вчера (17 юни) те са били принудени да танцуват на сцена на открито при нагрято покритие над 60 градуса.

Имало е международен фестивал в комплекса, в който те са били участници. Децата е трябвало да изпълняват номер с цвички, но учителката, която ги придружавала, разпоредила да ги събуят и да излязат боси, твърди Флагман.

Бургаски лекари са обработили раните на украинчетата. 15 от тях са превързани, с бити инжекции против тетанус и натъпкани инжекционно с обезболяващи, след което отново с линейки са върнати под наблюдение в хотел "Гренада".

"Изгарянията са от втора А степен по ходилата, повредена е плантарната страна, работим с най-добрите медикаменти, инжектирали сме ги против тетанус", каза д-р Митева."В сряда трябва да дойдат за смяна на превръзките и контролен преглед, за тях не се притесняваме, защото там има лекари и те ще се грижат за тях, а и не искаме тук да ги травмираме допълнително", казаха от дежурния екип на Втора хирургия.

Седем от спешните случаи обаче са доста по-сериозни. Става дума за момичета на възраст 13-14 години, които са танцували най-дълго върху горещата настилка на сцената. Те са хоспитализирани, не са контактни, поради голямото количество обезболяващи, коментира източникът.

"Нямаше как да знам, че сцената гори от лошото гумено покритие", е версията на ръководителката им Ирина Шепеленко.

Танцьорите са настанени в хотел "Гренада" в Слънчев бряг, където са отседнали 300 участници в международния фестивал "Слънце, радост и красота". Фестивалът традиционно се организира от община Несебър. В него участие вземали всяка година състезатели от Русия, Украйна и Беларус. Децата пеят и играят на три сцени в Стария град."Моля ви, недейте да притеснявате г-жа Шепеленко, защото тя няма вина, може пак да припадне, всичко се разиграва тези дни пред очите ми и незаслужено обвинявате нея", заяви комплексният управител на хотела Лидия Славкова. Тя разказа вчера, че децата са настанени тук от 13 юни, фестивалът продължавал до 22 юни.

Украинската група на г-жа Шепеленко - бивша балерина, пристигнала преди три дни. Всеки ден малките балерини тренирали в двора на хотела - през цялото време били боси и всичко било наред. Толкова много обичали треньорката си, че непрекъснато ѝ носели подаръци и цветя. Дори и днес, в хотела, независимо че родители непрекъснато звъняха, за да питат как са децата им, част от групата продължаваше да я успокоява.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини