€8 млрд. отпуска ЕС за борба с младежката безработица

Мартин Шулц: Ние дължим на младите хора добри идеи, смелост и бързи действия. Сн.: www.europarl.europa.eu

За ускоряване усвояването на шест до осем милиарда евро за борба с младежката безработица през следващите седем години се договориха лидерите от Европейския съюз на среща в Брюксел.

Около една четвърт от младежите в Евросъюза на възраст между 18 и 25 години нямат работа, а в Гърция и Испания безработни са почти поливината от младежите, коментира Би Би Си.

Според председателя на ЕС Херман ван Ромпой денят е бил много продуктивен за Европейския съюз, съобщава БНТ.

Още вчера финансовите министри от съюза се споразумяха за начина за преструктуриране и спасяване на закъсали банки, а малко по-късно беше постигнато съгласие между Европейската комисия и Европейския парламент за бюджета на Европейския съюз за следващите седем години.

Първият ден от съвета на лидерите беше посветен на два важни въпроса - мерки за подпомагане на инвестициите в малките и средни предприятия и за борба с младежката безработица. За последното бяха предвидени шест милиарда евро, но се оказа, че могат да бъдат увеличени до осем.

Европейските лидери се договориха да направят всичко необходимо неработещите и неучещи младежи под 25 години да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до 4 месеца след завършване на образованието си, както и част от еврофондовете да бъдат пренасочени към младежка заетост.

"Тази вечер взехме няколко решения, които могат и ще създадат работни места. Сред тях е ускоряване на младежката гаранция, за да направим така, че четири месеца след завършване на училище безработен младеж да получи добро предложение за работа, образование или обучение", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите са се договорили също, че ще бъдат създадени механизми за по-улеснено финансиране на малки и средни предприятия с частни инвестиции.

Срещата започна с поздравление от останалите лидери за Пламен Орешарски, който е ново лице в Европейския съвет.

В същото време, на около километър от сградата на Европейския съвет, пред Европейския парламент около 40 българи отново протестираха срещу Пламен Орешарски и оглавяваното от него правителство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини