Горчива загуба за Григор Димитров във втори кръг на "Уимбълдън"

6:3, 6:7(7), 6:3, 4:6, 9:11 - това е крайният резултат от мача на Григор Димитров във втори кръг на „Уимбълдън”, след който българинът напусна турнира за горчиво съжаление на всички почитатели на тениса в България.

След като вчера мачът не можа да се доиграе заради дъжд, още при старта на доиграването Григор се изправи пред мачбол на Жемля – 30:40. В този осемнадесети гейм Димитров направи две непредизвикани грешки, за да се стигне до 0:30, последваха два мощни сервиса на българина за 30:30 и тогава, след пореден силен сервис на Григор, той се подхлъзна лошо заради влажната трева и падна, а Жемля върна топката в полето на българина, който нямаше как да продължи разиграването – мачбол за словенеца. В този момент Григор се оплака, че условията за игра не са добри и поиска решение на супервайзъра относно ситуацията, за да се реши дали да бъде продължен мача.

След десетина минутки играта беше възобновена, като Григор игра на втори сервис на мачбола и ретурът на Жемля се удари в лентата на мрежата, като по чудо не прескочи, което щеше да е край на мача. Геймът продължи, като Григор стигна на два пъти до точка за спечелването му, но не я реализираше, а Жемля имаше още два мачбола, но и при двата изкара ретура в аут. В крайна сметка при третия опит Григор изравни за 9:9 гейма.

Пропуснатите шансове за успех повлияха на Жемля и още в следващия гейм се стигна до 30:40 след две негови грешки. Словенцът обаче вкара два много мощни сервиса и се спаси – 9:10.

Драмата продължи и в последвалия гейм, когато Жемля стигна до пореден мачбол. Григор отново игра на втори сервис, на два пъти ударите и на двамата закачиха мрежата, като при втория път вече Димитров трябваше да излезе напред и словенецът го размина по правата – 11:9 за Жемля и горчива загуба за българина.

Какво се случи вчера

В първия сет Григор успя да пробие още в първия сервис гейм на словенеца, след като направи хубав уинър от форхенд, а после Жемля сбърка на два пъти в разиграванията. Словенецът имаше три шанса да върне пробива в седмия гейм, но Григор удържа благодарение на комбинация от добри сервиси и стабилна игра от основната линия. Нашето момче затвори комфортно сета с 6:3 гейма след две силни изпълнения на начален удар.

Вторият сет премина при тотална доминация от сервис – нито една точка за пробив пред никой от двамата играчи и логично се стигна до тайбрек – характерен завършек на сет на тревна настилка. Жемля направи минибрейк още в третата точка след недобре подготвено излизане на мрежата от Димитров, с лоша къса топка, като това се оказа непреодолимо препятствие пред Григор, който при 4:6 точки направи двойна грешка и загуби втория сет.

Веднага след това Григор поиска медицински таймаут, като глезенът на десния му крак беше бинтован от медицинското лице. Вероятно причината за интервенцията беше едно подхлъзване на българина при 5:6 гейма във втората част.

Третият сет също започна с шанс за пробив за Григор, но в решителната точка българинът направи грешка от бекхенд. Григор обаче продължи да играе стабилно и стигна до нов шанс за пробив в шестия гейм, когато Жемля не издържа и от равностойна позиция прати форхенда си в мрежата. Този пробив, както и в първия сет, се оказа достатъчен и Григор завърши частта с гейм на нула, с два поредни аса – 6:3.

На старта на четвъртия сет, при 1:1 гейма, Григор имаше два шанса за пробив, но не последователни и Жемля се спаси след по-смела игра. При 2:2 Димитров вече имаше наистина сериозна възможност – 0:40 на сервис на Жемля след две непредизвикани грешки от форхенд, но след това нашето момче изтърва и трите си шанса. Димитров продължи да се бори и стигна до още три шанса в този крайно завързан гейм, но при всеки от тях българинът не издържаше в разиграванията за огромно съжаление. Когато резултатът беше дюс, Григор направи три брилянти разигравания, при едното със страхотна контраигра на къс диагонал, но при брейкпоинт българинът се стягаше.

При 4:3 в полза на Жемля словенецът взе медицинска пауза – явно той имаше проблеми с дишането, тъй като на корта дойде лекар, който му преслуша гърдите със стетоскоп и провери пулса му. Паузата определено повлия на Григор, който при 4:5 направи слаб гейм и допусна пробив, изпускайки по този начин нещата от контрол и влизайки в пети сет, при това противникът му беше с предимството да сервира първи.

И в петия сет пръв до шанс за пробив стигна Григор – два поредни, при 15:40 в петия гейм. И в двата случая обаче Жемля успя да натисне веднага след сервис, да изтика Димитров много назад и той губеше разиграването. Димитров стигна и до трети шанс за пробив в гейма, но от равностойна позиция прати бекхенда много в аут и така Жемля взе ново мъничко психологическо предимство.

Изпълнението на мача дойде при 4:4 гейма, когато Димитров направи лифтиран лоб от бекхенд в движение, след като беше разтеглен от Жемля по основната линия. Това изключително изпълнение обаче си остана единствената точка за нашето момче в гейма.

При 6:6 гейма Григор стигна до 0:30 след две грешки на Жемля, но последваха четири точки в ущърб на българина, като при 30:30 имаше много дълго разиграване, но Жемля се защити отлично и мина в атака в точния момент. Този гейм явно подрънка много по нервите на Димитров и в подаването му Жемля стигна до два мачбола, но този път беше ред на българина да покаже хладнокръвие и той ги спаси – с хубав форхенд и с много, много рисков слайс ъпроуч от бекхенд, който кацна на основната линия и Жемля изкара форхенда си в аут.

При 8:9 гейма мачът беше спрян заради дъжд.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини