Вояджър: На ръба на Слънчевата система

Космическият кораб Вояджър 1 се приближава до външната граница на Слънчевата система, но остава на месеци, или дори на години от най-далечното разстояние на магнитното поле на Слънцето, съобщава НАСА, предаде БГНЕС.

В същото време изсреляният през 1977 г. кораб на американската космическа агенция връща изобилие от данни за крайната граница на хелиосферата, наречена от учените магнитна магистрала

Вояджър 1 ("Пътешественик") бе на разстояние от около 18 млрд. км от Слънцето, или 122 пъти разстоянието от Земята до Слънцето, когато достигна магнитната магистрала на 25 август 2012 г.

НАСА определя Вояджър 1 и Вояджър 2 като "двате най-отдалечени активни представителя на човечеството и стремежа му към проучване".

Космическият кораб близнак Вояджър 2 всъщност бе изстрелян първи на 20 август 1977 г., последван от Вояджър 1 на 5 септември. Те бяха предназначени главно за проучване на най-големите планети в Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, но продължават да предават данни.

От миналата година очакванията са американската космическа сонда "Вояджър 1" да премине края на Слънчевата система и да навлезе в междузвездното пространство.

"В "пограничния" район на Слънчевата система силовите линии на магнитното поле на Слънцето се съединяват със силовите линии на магнитното поле на междузвездното пространство" Всъщност това е т.нар. "магнитна магистрала", която "ще изведе" "Вояджър" извън пределите на Слънчевата система", според сполучливо определение на американски учен.

Сондата обаче все още е на "последната права", преди да напусне завинаги Слънчевата система. И досега няма яснота кога ще стане това - след няколко месеца или след две-три години".

Вояджър е построен в космическата лаборатория в Пасадина, Калифорния. Именно оттам се командва космическото пътешествие.

"Вояджър" бе изведен в открития космос през 1977 г., но все още не е станал първия в историята на нашата цивилизация сътворен от човека обект, напуснал пределите на Слънчевата система.

"Вояджър 1" носи със себе си и послание към извънземни цивилизации, в случай, че се натъкне на такива. Посланието съдържа математически символи, указания къде се намира Слънчевата система, стилизирано изображение на мъж и жена, както и образци от достиженията на земната цивилизация в областта на музиката, живописта, архитектурата и пр.

Сред музикалните образци е и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Песента е подбрана лично от американския астроном и писател Карл Сейгън, считан за духовен баща на проекта "Вояджър" и починал на 62-годишна възраст през 1996 г.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини