Върнаха смъртното наказание в Пакистан

Новото правителство в Пакистан е решило да се покаже като безкомпромисно в борбата с нарастващата престъпност. Въпреки остри критики от страна на международни организации властите на азиатската държава върнаха смъртното наказание, съобщава Ройтерс. Веднага след връщането на мярката е вероятно тя да бъде приложена спрямо 8 000 души в пакистанските затвори. Въпросните хора още не са получили окончателните си присъди.

Връщането на смъртното наказание е учудващо решение, имайки предвид, че световните тенденции са противоположни - 150 страни в света вече са го забранили. До днес Пакистан също беше сред тях, след като през 2008 г. в страната бе наложен мораториум срещу мярката.

Всички бъдещи екзекуции ще трябва да се одобряват от пакистанския президент. Вероятният метод, чрез който ще бъдат извършвани, е обесване.

Редица организации за защита на човешките права остро разкритикуваха Пакистан за връщането на смъртното наказание. Според ООН няма директни доказателства, че това ще помогне за намаляването на престъпността. „Докато го има смъртното наказание, винаги ще го има и риска от екзекутиране на невинни хора”, пък заявиха от Амнести Интернешънъл.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини