Великобритания полудя - Анди Мъри грабна титлата на "Уимбълдън"

6:4, 7:5, 6:4 – за пръв от 77 години насам Великобритания има своя победител при мъжете на домашния турнир „Уимбълдън”. Победата на Анди Мъри в три сета срещу Новак Джокович накара Обединеното кралство буквално да полудее от радост – премиерът Дейвид Камерън, актьорите Джерард Бътлър и Брадли Купър, звездата на „Манчестър Юнайтед” Уейн Рууни – всички бяха на Централния корт на „Уимбълдън” и изживяха специалния миг на новия британски спортен герой Анди Мъри.

Първи сет


Мачът започна с много по-добра игра от страна на Мъри, който само в първите два сервис гейма на Джокович получи общо седем шанса да пробие – 0:40 още в първия гейм, но Джокович се спаси, а след това в следващия сервис гейм на сърбина от 30:40 шотландецът имаше още четири шанса. В крайна сметка Мъри успя от седми опит, след хубав бекхенд по правата, с който излъга Джокович за посоката на движение.

Постигнатото с толкова усилен труд предимство на Мъри обаче отлетя веднага заради първия му по-слаб сервис гейм – с по-малко вкаран първи сервис и с по-агресивна игра на Джокович, който започна да взема по-рано топката и съответно на свой ред стигна до 0:40, реализирайки втория си шанс, за да изравни.

Този леко нелогичен развой с оглед представянето на двамата играчи отново бързо беше коригиран – в седмия гейм Анди Мъри стигна до ново 0:40 на сервис на Ноле, като в първата точка на гейма шотландецът хвана два последователни смача на Джокович, играейки контрапие при втория и това явно повлия на нервите на сърбина, който направи две чудовищни непредизвикани грешки от 0:30 и отново даде инициативата на Мъри.

Подобно на началото на частта обаче шотландецът показа нерви при затвърждаването на пробива, направи две поредни двойни грешки и се стигна до 15:40. Мъри веднага направи ас, а след това последва една от най-странните точки, която е виждала историята – удар на Джокович излезе в аут, чу се и вик за аут, но Мъри не спря да играе, двамата размениха още три-четири удара и шотландецът излезе на мрежата, печелейки разиграването за втори път. Това му даде кураж, той отрази още една точка за пробив в гейма и го спечели, като вече не изпусна предимството си, затваряйки сета с 6:4 гейма.

Показателно за тази част беше, че Мъри имаше 17 печеливши удара и 6 непредизвикани грешки, докато Джокович направи само 6 печеливши удара и 17 непредизвикани грешки. Шотландецът беше по-силен и при първи сервис – повече спечелени точки, по-висок процент, Ноле обаче беше по-опасен от Мъри на втори сервис – 44% спечелени точки срещу 36% за шотландеца, а при ретура, който и двамата имат, това беше един доста важен показател.

Втори сет


След края на първата част въпросът, който вече вълнуваше всички тенис фенове, беше докога световният номер едно ще дреме на корта? И той даде категоричен отговор в началото на тази част – време е за събуждане. Джокович стигна до дюс още в първия сервис гейм на Мъри, наказвайки всеки втори сервис на шотландеца, а при 2:1 гейма направи пробив след две страхотни разигравания – първо издебна кога да излезе на мрежата, а после с три приплъзвания хвана силните удари на Мъри и го принуди да сбърка от бекхенд по правата. Това се оказа повече за нервите на Анди, който още при първия шанс за Ноле вкара форхенда в мрежата.

В тежките моменти домашните стени помагат – и в тежкия за Мъри момент той се възползва от това. Седми гейм, Мъри стигна до 15:40, но пропусна и двата шанса заради прекалено предпазливата си игра и твърде голямото разстояние до основната линия, което оставяше в опитите си да предизвика Джокович да направи сам грешка. Виждайки, че така няма да стане, Анди смени навреме тактиката, вкара печеливш ретур от бекхенд, след това направи и убийствена контра от форхенд по диагонала и Джокович помогна, правейки двойна грешка при третия шанс за пробив.

Осмият гейм на сета се превърна в истинско украшение – Ноле стигна до две точки за пробив, но Мъри и двата пъти намери страховит първи сервис, а в крайна сметка се измъкна и след едно финна къса топка след по-къс ретур на Джокович.

В тези минути изглеждаше, че Джокович има предимство, защото успяваше на свой сервис да печели с много по-къси разигравания и доста излизания на мрежата, докато Мъри трябваше да се труди повече и да не пропуска първи сервис, защото на втори печелеше едва 13% от разиграните точки до този момент в сета.

Съдбата обаче се намеси – 5:5 гейма, сервис на Джокович, 15:15 и ретур на Мъри, който се приземи на основната линия. Джокович реагира така, все едно топката е аут, забави се и Мъри го наказа, а нямаше съдийско отсъждане. Сърбинът побесня, но вече нямаше право да използва „Ястребовото око”, тъй като беше изхабил и трите си позовавания на техниката, а повторението показа и че топката е вътре. Това повлия решаващо на нервите на Джокович, той допусна пробив и Мъри затвори сета с бърз гейм на нула – 7:5.

В този сет Мъри имаше с 2% повече спечелени точки на първи сервис – 72% срещу 70% на Ноле, но и повече вкаран първи сервис – 71% срещу 62% на Джокович. Ноле продължаваше да води в точките, спечелени на втори сервис – 44% срещу 36%, печелившите удари бяха по 11, но Мъри имаше само 5 непредизвикани грешки, докато Джокович направи 12.

Трети сет


Развитието в края на втория сет се оказа по-тежко за Джокович, отколкото се очакваше, защото въпреки малко по-дългата пауза между сетовете Ноле инкасира пробив още в първия гейм на тази част – на 30, след невероятна защита на Мъри, който хвана много силен форхенд по диагонала на Джокович с защитен лоб и принуди сърбина да сбърка след това.

Световният номер едно обаче никога не може да бъде отписван – и Мъри му помогна малко в четвъртия гейм, след като поиска крайно ненужно „Ястребово око” и даде точка на Ноле, който захапа и се пребори след две поредни разигравания на мрежата при къси топки, като във втория случай Мъри по чудо не вкара топката и не се спаси.

И изведнъж сет заприлича на лодка, влязла във водовъртеж – Мъри тотално се разпадна и Джокович направи втори пореден пробив след две много тежки грешки на противника от форхенд, повеждайки с 4:2 гейма. Отговорът на шотландеца – рибрейк след агресивна игра от ретур и повече смелост при размените от основна линия – 3:4. Серията на Мъри обаче далеч не спря дотук – той изравни след страхотно тичане на къса топка, а после проби отново Джокович след две чудовищни разигравания и излизания на мрежата на сърбина, които завършиха с недостатъчно добри волета и Мъри направи два поредни пасинга от форхенд, а накрая Джокович вкара и форхенда си в мрежата, за да даде на представителя на домакините шансът да сервира за титлата.

И сервисът се превърна в истинска Голгота – Мъри стигна до 40:0 и три поредни мачбола, но и при трите нервите го удариха в главата и Джокович изравни. Нещо повече – сърбинът стигна до три точки за пробив, едната от които страшно късметлийска – деми воле, минало с филето на мрежата. Съдбата обаче не беше толкова жестока – Мъри се спаси три пъти с нападателна игра, стигна и до четвърти мачбол след поредна порция тичане на къса топка и накрая сервисът проработи, а Джокович прати бекхенда в мрежата – победа за шотландеца и безумна радост за всички британци и всички фенове на Мъри.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини