Нов транш от 3 млрд. евро за Гърция, нови протести

Въпреки че еврозоната даде нов транш от 3 млрд. евро за Гърция до октомври, десетки хиляди гърци, работещи в държавния сектор, излязоха на протест. Причината - огромните съкращения в публичния сектор, които идават като условие за получаване на международната помощ.

Повече от 6000 служители от местните общински администрации, сред които охранители и униформени общински полицаи на мотоциклети, проведоха шествие до сградата на министерството на административната реформа в центъра на Атина, развявайки черни знамена.

„Вземете си меморандума и се махайте”, скандираха работниците в първия протест, след като кредиторите завършиха своя последен доклад за усилията на Гърция в съкращаването на разходите. Той е знак за съпротивата, на която може да се натъкне правителството.
Стотици протестиращи по-късно проведоха шествие до сградата на министерството на вътрешните работи, където административният и вътрешният министър провеждаха среща с представители на местните власти. Демонстрантите скандираха „Крадци” и „Предатели”.

Иначе след заседанието на финансовите министри на еврозоната стана ясно, че Гърция ще получи 2,5 милиарда евро този месец, плюс още 500 милиона през октомври. В допълнение, Европейската централна банка ще върне 2 милиарда евро от печалбите, спечелени от гръцки облигации, докато Международният валутен фонд се очаква да предостави 1.8 милиарда евро през август.

С ултиматумите и крайните срокове, поставени преди срещата на финансовите министри, която се състоя в понеделник вечерта, резултат на преговорите стана колебливата зелена светлина за отпускането на допълнителни спасителни финансови средства.
Преговорите от уикенда между гръцкото правителство и представители на „тройката” от ЕК, ЕЦК и МВФ, завършиха в последния момент със споразумение за нов пакет от бюджетни съкращения и фискални реформи в Гърция в замяна на спасителната помощ.

 
 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини