Учените: Не правете деца през май

Изследователи от университета Принстън стигнаха до извода, че най-неблагоприятният месец от годината за зачеване на дете е май. Изследвания показват, че ако това се случи, рискът да се роди несоносено бебе е по-висок от средния. Едновременно с това специалистите са установили, че най-подходящия период за забременяване е лятото, пише списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Още в началото на 30-те години на миналия век учените обръщат внимание на това, че родените през зимата деца имат по-голям шанс да се сблъскат с проблеми със здравето впоследсвие в живота си, в сравнение с тези, които се появяват на бял свят през пролетта, лятото и есента.

Освен това „зимните бебета“ имат забавено физическо и умствено развитие, сравнено с връстниците им, както и по-малка продължителност на живот.

Този феномен обикновено се свързва с неблагоприятните условия в околната среда, асоциирани със зимния сезон, в които попадат майката и плодът преди раждането. Това са огнища на заразни заболявания, сложни климатични условия, по-високо ниво на замърсяване във въздуха, недостиг на витамин D.

За да стигнат до тези изводи, авторите на изследването анализирали статистически данни за почти половин милион деца, родени в щата Ню Джърси, Ню Йорк и Пенсилвания в периода от 1994 до 2006 г. За да се елиминира влиянието върху резултатите на разликата в социално-икономическия статус на родителите, са наблюдавани само братя и сестри, родени от една майка.

По време на проучването категорично е установено, че най-неблагоприятното време за зачеване на здраво бебе е от януари до май.

При това май е разглеждан като най-неподходящ от всички други месеци. Ако жената забременее тогава, рискът от раждане на недоносено дете е с 13% по-висок. Както е известно, недоносените деца имат по-ниско тегло, което обикновено води до различни проблеми със здравето – слаба имунна система, влошено зрение и слух, забавено когнитивно развите.

Междувременно учените установили, че лятото е перфектният момент за зачеване.

При жените, забременели от юни до август, обикновено не се раждат недоносени деца, а теглото на новороденото е с 8 грама по-високо от средните показатели.

Авторите на изследването смятат още, че „феноменът май“ е свързан и с пика на епидемията от грип, която се разпростира обикновено през януари и февруари – периодът на последното тримесечие от бременността при „майски“ заченалите майки.  Грипът влияе неблагоприятно върху продължителността на гестационната седмица, категорични са специалистите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини