Български правителствен сървър шпионира компютри по света

Всеки един компютър по света може да бъде шпиониран свободно чрез вирус от ... български правителствен сървър, съобщава „Дарик”.

Програмата за шпиониране "Фин Спай" е била открита на сървъра на закритото преди години министерството на държавната администрация и административната реформа. Разкритието се прави в специален доклад на изследователи от университета в Торонто.

Софтуерът, разработен и продаван от германската компания Gamma International. Той дава възможност да бъде шпиониран практически всеки един личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано.

Вирусът може да изтегля всякакви документи и да ги изпраща на съответните служби, да включва уеб камерата и микрофона и да записва какво се случва в помещението, както и да открадне всички пароли, които ползва потребителят.

Шпионската програма струва 300 000 евро, каза пред „Дарик” един от авторите на доклада - компютърният специалист Бил Марзак. Той и колегите му обясняват, че в средата на 2012 година те са намерили активен сървър на „Фин Спай", който е регистриран на IP-адрес на българското министерство. То беше закрито през 2009-а, а материалните му активи бяха предадени на други ведомства.

„Щом сървърът е засечен, значи е бил активен. Въпросът е да се разбере кой е правоприемник на тези сървъри и адреси, след като министерството е закрито”, заяви Марзак.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини