Видео показва как черна дупка поглъща космически облак газ

Астрофизиците вече имат нагледно подтвърждение, че черна дупка в центъра на Млечния път поглъща облак космически газ.

Наблюденията продължили 9 години. Така в ESO - Европейската южна обсерватория, установили, че газовият облак се приближава към черната дупка и се издължава от гравитацията й, достигайки до 160 милиарда км. Измерванията показали, че разстоянието между двата космически обекта е само 25 милиарда км. В космически мащаб тази дистанция се смята за много малка, особено когато става дума за свръхмасивните черни дупки в центъра на галактиката.

Скоростта, с която се движи газът е около 10 милиона километра в час (!), което е около 1% от скоростта на светлината. За сравнение нашата планета се движи по орбитата си с малко повече от 100 хил. км/ч (в инерциална система на отчитане, свързана с центъра на масите на системата Слънце-Земя).

Снимките са направени от Много Голям Телескоп (VLT - Very Large Telescope) при експонация 20 часа. При наблюдението със спректрометър е направен анализ на всяка точка, така била определена скоростта, чрез Доплеровия ефект. Във видеосимулацията, получена след всичките тези години и анализи ясно се вижда как черната дупка откъсва и поглъща част от облака, друга част от космическия газ отскача и започва да се разтяга, после отново бива притеглена към черната дупка. Космическа красота - секундата е година в това видео, на сантиметър от екрана съответстват милиарди километри. И най-странният космически факт е, че всичко това се е случило много, много отдавна, просто светлината (и всичките елкетромагнитни вълни) сега е успяла да достигне до нашите уреди.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини