2310 в Хасковско с безплатен декодер, раздаването от пощите на 01.08

Чаканата опашка няма да е в социалното, а в пощите

2310 от Хасковско, сред които 187 от общ. Минерални бани, са одобрени за безплатен декодер за цифрова телевизия, съобщават от местната социална служба. Списъците с одобрените лица вече са получени и са разпратени по пощите откъдето ще се получава ценния ваучер. В Хасково това са централен пощенски клон на бул. „България“ и пощата в кв. Орфей на Веспрем. Тези от минерални бани ще си взимат ваучерите от собствения пощенски клон в село Минерални Бани. 37-те хасковски села обаче ще бият път до областния град, за да се сдобият с документа. После с него отиват в посочен магазин/още не се знае кой/ и си получават декодера. Раздаването на ваучери почва от 1-ви август, идния четвъртък.

На безплатен декодер за цифрова телевизия имат право всички, които са получавали отоплителна помощ за сезон 2012/2013. Това е единственото условие. За разлика от аналогични подпомагания, като винетки и прочие, този път наличието на ТЕЛК не гарантира авантата. Иначе в града има два пъти повече инвалиди от социално слаби, които не могат да си купят дърва за зимата.

Широко рекламираната цифровизация е заради изискването на ЕС за спиране на аналоговия ефирен сигнал от 1-ви септември тази година. Това обаче касае само и единствено ефирната телевизия. Абонатите на кабелните оператори ще си получават цифровия сигнал без да им се налага да правят или купуват нищо. Още повече, че ползата от услугата „цифрова ефирна телевизия“ е спорна, понеже предлаганите канали се броят на пръстите на едната ръка. Положението в България едва ли ще се промени понеже телевизиите ще трябва да си плащат за да бъдат разпространявани ефирно, а в другия случай операторите им плащат авторски права за да ги разпространяват.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини