Работник загина при срутване на строително скеле

Строителен работник загина при срутване на скеле в София. Инцидентът е станал около 9 часа на ул. „Атанас Дуков”.

От МВР информираха, че злополуката се е случила на строеж до болница „Токуда”. На обекта днес са се намирали работници на две фирми, подизпълнители на "Щрабаг", фирмата, която е главният изпълнител на обекта. 
На обекта днес са се намирали работници на две фирми, подизпълнители на "Щрабаг", фирмата, която е главният изпълнител на обекта. 
Работници на "ДАГ инженеринг" ЕООД, сред които и загиналият млад мъж, са правили хидроизолация в основите, а от другата фирма са правили кофраж и арматура на кота 0. Точно тогава е пропаднал кофражът и за нещастие пострадалият е бил под него и е бил затрупан.

Самият той по никакъв начин няма вина за случилото се, съобщи Сотир Лазаров, главен инспектор в столичната дирекция на Инспекцията по труда, който направи проверка на обекта.
Пострадалият не е имал трудов договор, останалите работници твърдят, че имат, но предстои да се направят справки и за тях, обясни още Сотир Лазаров.

Починалият на място работник е 24-годишен, предаде БГНЕС. Други двама са били ранени – на 40 и 41 години. Пострадалите са били откарани във Военномедицинска академия без опасност за живота. След преглед са били освободени. 
Причините за трагедията
Поддал кофраж е причината за инцидента при строежа на административна сграда, обясниха по-късно от дирекция "Контрол по строителството" в Столична община. 
Според шефа на дирекцията арх. Влади Калинов работниците са свалили с кран върху подготвения кофраж армировка, която била по-тежка от възможностите на кофража, затова той се срутил.
„Това е неспазване на трудова дисциплина. Кофражът, който е бил подготвен, не е бил направен за такъв товар, който са сложили”, посочи Калинов пред Фокус.
По думите му Столична община няма отношение по случая, тъй като това е авария по време на строителството и с такива се занимава държавата, в лицето на ДНСК, както и Инспекцията по труда към Министерство на труда и социалната политика

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини